Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.07 0 0 6177

biztos abban a jelentésben szerepelt ez is, amely szerint a Tirpitzen torpedótalálatot ért el az egyik szovjet tengó:)

pedig az északi útvonalon kezdetektől konvojrendszerben haladtak a hajók

...................

 

A torpedokat valoban kilodte, de o maga sem ertette, hogy miert fujtak fel az ugyet, hiszen meg a hajonaploba is be volt irva, hogy: ,,Kilottem ket torpedot a ,,Tirpitz"-re. A csatahajo folytatja utjat, majd eltunt a kodben."

A ,,joindulatot" tarsd meg:)))))

Amugy a vizek nem annyira hidegek arrafele (azok a kikotok meg telen sem fagynak be, persze negyedora abban a vizben szinten halalos). Ami a konvojokat illeti: a nemet tengeralattjarok egeszen Dixonig, Tiksziig es az eszaki folyok torkolataig raidoltak szovjet teruleten, es ott pedig - bizony-bizony - igen ritkan kozlejkedtek a hajok konvojban (leginkabb a navigacio elejen es vegen, amikor jegtorokre volt szukseg). Nem egy eset volt, amit a tulelok utan jegyeztek fel, hogy a sullyedo hajo mellett felbukkano nemet tengok legenysege belelotte a vizbe a menekulni probalo matrozokat). Ami a loszerpocsekolast illeti - a haboruban bizony megesik, hogy pocsekoljak.;)

Az Eszaki Flottat 1939-40-ben kezdtek felallitani, es nem volt annyi hajo, amivel biztositani lehetett volna a hajok vedelmet (mar a haboru kezdete utan kellett a Balti flotta egyes hajoinak attorniuk eszakra, illetve az 1941-42-es nyari navigacio kezdetevel a Csendes-oceani flotta egyes hajoit vezenyeltek eszkara. Es csak 1943 vegen erkezett meg az Amerikaban vasarolt harom (orosz osztalyozas szerint ,,Bezuprechnij" osztäly) rombolo.