V46 021 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 9558

 

1943. 10. 01.
Pestszenterzsébet
BHÉV MVI 2241

5,55-kor a Csepel felé tartó, egy kocsiból álló E/8 sz. személvvonat a síneket elhagyva az Erzsébet u. (ma Ady Endre út, de a baleset helyszínén lakótelep van) 36 sz. házba rohant. A több kocsival kivonuló mentők hat súlyos sérültet a fiumei úti Magdolna baleseti kórházba szállították, egy utast a helyszínen részesítettek elsősegélyben. A többieknek az ijedségen kívül nem esett bajuk. Az anyagi kár 5 ezer pengő volt.
A motorkocsi aznapi első körének teljesítése közben már Csepel felé tartott, mikor a jelzett időben az Erzsébet utca enyhe jobbos kanyarulatához érkezett. Itt a járművezető fékezett., de kocsija a kanyart kiegyenesítve kisiklott és a deszka kerítésén átgázolva a 36. számú ház főfalának ütközött, majd azt kidöntve a maradék főfal és a meglátogazott helyiség közfala sarkának ütközve állt meg, méretes tőrmelékhalmot és egy leszakadt tetőt hagyva maga után. A BHÉV kiérkező műszaki szolgálatának egy órás munkájába került a kocsi törmelékhalomból való kiszabaditása és pályára való visszaemelése. Itt sérült végét forgózsámolyos pályakocsira emelték és így vontatták be a BHÉV csepeli telephelyére. A kidöntött felsővezetéktartó oszlop, a leszakadt felsővezeték és a sérült pályaszakasz helyre állítása után a forgalom a késő délelőtti órákban megindulhatott.
Azt már a kocsi megmozdításakor megállapították, hogy a balesetet tengelytörés okozta. A későbbi részletes vizsgálat kimutatta, hogy a kocsi 1. kerekénél a kerékagyban 2-2,5 mm mély anyaghibára vissza vezethető repedés volt, ez vezetett a tengelytöréshez.

 

(Bárdos Imre gyűlyteményéből)