Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.03 0 0 6093

a koponya keresztbe tett labszarcsontokkal az egyik legosibb egyhazi jelkepp 8innen kerult at a hadseregek allomanyaba is). Ez az ugynevezett ,,Adam-fej" (az orosz hadseregben a mai napig igy nevezik), ami az ikonografian isten nepenek againak leszarmazasat jelkepezi a kereszt toveben.

Ha mar emlitettem az oroszokat, naluk is igen el volt terjedve. A XVIII-XIX szazadban a granatos(es lovasgranatos) egysegeknel, az I. VH-ban Anyenkov es Popov partizanjainal (mar 1914-ben), majd onnan atkerult a legierohoz es pancelos erokhoz (1915-ben), es vegul az u.n. ,,halal egysegeknek"(ez kulon tema) volt a jelkepe.

Elegge osi szimbolum ahhoz, hogy egy okultista asszony szopta volna ki az ujjabol.

A mar emlitett nemet konnyulovassagon (vagy az amerikai fuggetlensegi haboruban resztvevo onkentes nemet dandaron) kivul mashol is megjelent. Tobbek kozott a HANSA penzebol, es Rettegett Ivan orosz car megbizasabol a svedek ellen tevekenykedo nemet kallozok vezettek be a tengeri rablas tortenetebe (elotte teljesen valtozoak es kulonbozoek voltak a tengeri rablok obogoi; p.l. a franciak... voros zaszlok alatt rabolgattak, amin egy homokora volt, stb.)

 

Csak egy kis megjegyzes.

Előzmény: Törölt nick (6076)