HangaDóra Creative Commons License 2006.10.03 0 0 33
Lehet, hogy bunkón viselkedik a tulajdonostárs, és terrorizál, de jog szerint a társasházi közös tulajdon soha nem birtokolható el.
Teljesen mindegy, hogy mikor és ki helyezte át az ajtót, és nagyobbította meg ezzel a külön tulajdon alapterületét a közös tulajdon rovására.
Jogilag akkor lesz tisztázott a helyzet, ha a természetben ugyanaz az állapot található, ami az ingatlan-nyilvántartásban.
Három lehetőség van:
1. Visszahelyezik az ajtót, és béke lesz.
2. Jogilag rendezik a kérdéses terület tulajdonjogának változását: Közgyűlési hozzájárulás az ajtó áthelyezéséhez, és ezzel a külön tulajdon alapterületének megnövellése a közös rovására. Inyt-i bejegyzés ennek megfelelő módosítása, természetesen az átalakítást végző tulajdonos költségére. Az összes tulajdonos írásos hozzájárulása szükséges, mert ebben az esetben megváltozik a külön- közös arány, aminek az a következménye, hogy a közös felosztása is változik.
3. Bármelyik tulajdonostárs Bíróságtól kérheti a közös tulajdon megszűntetését arra a közös részre vonatkozóan, amivel a külön tulajdona bővíthető. Ehhez is közgyűlési határozat és építési engedély szükséges. Ez az utat akkor szokták választani, ha a szükséges 4/5-ös határozat megszületett, de nem adja minden tulajdonos a hozzájárulását az átalakítás földhivatali bejegyzéséhez.

A helyzet rendezésénél abból induljatok ki, hogy a törvény a bunkóskodó álláspontját támogatja. A viselkedés más kérdés.
Előzmény: véredény (31)