II. Kuri-galzu Creative Commons License 2006.09.19 0 0 417
Kedves Najahuha!

 

Nekem már régebben feltűnt, hogy a Perint patak másik neve a Sibaris volt az ókorban, és arra gondoltam, nem lehet-e köze e két névnek az avar népnév két változatához (a szubur, szubar, szabír stb. sz-elővetéses). Sabaria település ez utóbbi változattól nyerte a nevét.

 

Esetleg a Tiberisnek a nevét is érdemes lenne megvizsgálni. Az auctorok szerint ezt eredetileg Albulának hívták, és Alba Longa egyik királyáról, Tiberinusról kapta újabb nevét, miután az a vizébe belefúlt (vö. Vergilius A. 8, 332, G. 4, 369; Livius 1, 3; Ovidius fast. 2, 389 stb.). Plinius és Vergilius a pelaszg Thübrisz névvel is illették.

 

Ezékiel (Yehezqē’l) könyve 27. fejezetében a föníciai Sōr város (Türosz) kereskedelmi partnerei közt Tūβal és Mešeχ nevű területek szerepelnek (Harmatta János szerk.: Ókori keleti történeti chrestomathia; Tankönyvkiadó, Bp., 1964, 251. o.). Az előbbiről Franz Hančar megállapította, hogy a Szubar rontott alakja lehet, és szerintünk nem más, mint az újhettita városként ismert Tabal állam. (Olyan újhatti államok társaságában hallunk róla, mint Karkemiš, Patina, Sam’al, Gurgum, Que, Kummukh, Malatya vagy Arpad. Hančar Urgeschichte Kaukasiens c. könyvéről (Anton Schroll & CO.–Heinrich Keller, Wien–Leipzig, 1937) olvasom egyébként: „Fundamental work on prehistoric Caucasus”. Lásd_itt.)

 

Az Euphratész nevének legősibb szumír alakja is a Buranu volt, s csak az akkád hatás időszakában torzult a név Purattuvá vagy Burattuvá (vö. még: Prut, Berettyó). Egy Burundu nevű településsel is találkozunk a Mari városbeli Zimrilim király előtt meghódolók sorában (ÓKTCh 241–242. o.). A Propóntisz (Márvány-tenger) déli partján állt egy Parion, a thrákiai oldalán meg egy Perinthosz nevű város.

Előzmény: najahuha (412)