LvT Creative Commons License 2006.09.19 0 0 4106
Kedves kukaczmatyi!

Tuto (Tutto): Itt egyelőre csak az ol. Toto, Tuoto személynév folytatására tudok gondolni. Ez az ol. Benedetto ’Benedek’, ill. egyéb -to- elemet tartalmazó személynevek (pl. Salvatore, Totaro < gör. Theodorus ’Tivadar, Teodor [= Isten ajándéka]’) rövidült becézője. A közvetlen orosz eredeten kívül esetleg délszláv közvetítésre is lehet gondolni (ha a Tuto nem is, az ugyanilyen eredetű Tuta nem ritka horvát vezetéknév a telefonkönyv szerint).


Czar: Vélhetően azonos a magyar cár ’császár <egyes szláv országokban>’ köznévvelm illetva annak szláv előzményével. Az ilyen nevek kétféleképpen keletkezhetnek: (1) az illető jobbágyként, szolgaként a nevezett tisztségben lévő személyt szolgálta. (2) Fennhéjázó, úrhatnám stb. jellemre utaló ragadványnév; esetleg hasonlóan gúnyos éllel, éppen a nagy szegénységre is utalhat.

Ha az (1) jelentésből indulunk ki, akkor a név vlsz. szerb-horvát eredetű, a szerb, ill. török uralkodókra utalóan. Lehetne még bulgár és orosz is, de ezekben a nyelvekben kevésbé szokásos az ilyen képzőtlen névalkotás, ott a Царов (Carov) változatra lehet számítani.

A (2) jelentés megengedi azt, hogy a név – elsősorban a délkeleti, ill. északnyugati vidéken – magyar eredetű is lehessen; de ez tűnik a kevésbé valószíínűnek.


Nazsimszura: Mielőtt ennek nekifeküdnék, várnék még infókat a névről: mikor, hol, milyen vallású (stb.) személy viselte.


> Newerly [...] Minthogy ukapank -aki ezt a nevet viselte-, Moraviaban szuletett, talan a szlav eredet a valoszinubb

Tekintve, hogy a norvégok únióban voltak a svédekkel, és a svédeknek jelentős történelmi kapcsolataik voltak a lengyelekkel, a lengyeleknek pedig a cseh-morva területtel, így önmagában nem elképzelhetetlen hogy norvég név cseh-morva területen megjelenik.


> Bar a mormonok adattaraban tobb Neverly-nevu embert talaltam az 1600-as evekbol Svajcban, amit vegkepp nem tudok hova tenni.

Ha csak azt vesszük, hogy mennyi protestáns (huszita) cseh-morva menekült el szülőföldjéről az osztrák megtorlás és rekatolizálás elől, ebben nem látok különöset. Annál is inkább, mert a célpont sokszor a környező protestáns területek voltak: kelet felé Magyarország, nyugat felé pedig adódik Svájc. Vegyük csak az egyik legismertebbet: Comeniust, aki a Cseh-Morva Testvérek utolsó püspöke volt, és magyarországi tartózkodás után Amszterdamban halt meg. A kivándorlás tömeges is lehetett: a habánok (hutteriták) pl. ilyen csoport volt Magyarországon, Erdélyben, később (és ma is) Amerikában.
Előzmény: kukaczmatyi (4095)