negyedikk Creative Commons License 2006.09.12 0 0 205
" Mibol gondolod a nagycsaladot? Foemlosok/termeszeti nepek alapcsoportjai kb 30 fosek ami 5-6 csalad."

Na én is 30-50 fősre teszek egy nagycsaládot. Ez viszont nem a marxi (pontosabban engelsi) értelemben vett horda, hanem egy fivérekből (vagy nővérekből) álló hieratikusan szervezett közösség volt. A fivérek maradtak, ezzel erősítették a nagycsaládot, és ezért értékesek is voltak.

" Ha senkit sem ismertek/ellensegesek voltak a kornyezo csoportokkal hogyan kerultek el a beltenyeszetet?"
A lányokat a nemi érés időszakában elrabolták, elvették valamelyik szomszédtól, így megvolt az egzogámia oldva. Na ezt azért nem nevezném a szomszédokkal folytatott rendszeres kapcsolattartásnak. Egyébként egy nagycsaládnak kb. két-három évente volt szüksége új nőre. A nők a biológiai képességük határáig ki voltak zsigerelve szüléssel, gyerekneveléssel. Az első adódó alkalommal teherbe estek szülés után, csak így volt lehetséges a nagycsalád reprodukciója. Akkor egy meddő nő valóságos Istencsapást jelentett.

"Hogyan valasztod el a "beszedet" meg a "nyelvet", kulonos tekintettel arra hogy az elsot az ido 99%ban hasznaltak?"

Ez túlmutat az érdeklődési körömön, így csakis outsider-ként tudok belekotnyeleskedni. Legfeljebb a józan paraszteszemet használom. A nyelv olyan fogalmi kör, ami több mint egy nagycsalád belső kommunikációja. Ott a testbeszéd, a mimika, és ezer más dolog kifejezhet hangulatot, hozzáállást, véleményt, míg a nagycsaládon kivül az ilyen metakommunikáció számos félreértésre adhat okot. Így aztán egy precíz kifejezésmódra van szükség az egymást nem (vagy nem kellően) ismerők között. No ez a nyelv, ami a törzsek kialakulásakor vált szükségessé.

"A "harci festek" (beleerteve minden kulso jegyet ami a kornyezok nepektol megkulonbozteti a csapatot a hajviselettol a favagoenekig) nagyon fontos csoportkohezios eszkoz, nemcsak torzsi de akar csaladszinten is, kulonosen ha a csoport nem minden tagja kozeli verrokon."

Látod, a család fogalmán mindketten mást értünk. Az ősi nagycsalád vegytisztán már nem létezik. Ma már a "családok" divatból is kifestik magukat, de a törzsön belüli megkülönböztetésre is használják (én vagyok a gazdag kauritulajdonos rokona, stb.) Na erre semmi szükség nem volt akkor, amikor idegent hónapokig nem is láttak.
Előzmény: Raphael (204)