gabibacsi Creative Commons License 2006.09.06 0 0 392

Most meg valami "türelmi időkorláttal" kekeckedik...Grrrrrr!!!!

 

Szervusztok ismét!

 

Még mindig  én próbálok okoskodni itten :-) (Még mindig Pgdown 3x azoknak, akiket untatok…)

 

Felejtve végre az illemhelyes témát, -de még mindig Efes- akkor most az Artemision és annak oszlopa(i). Satinette (281-es hsz) fényképén két alaprajz is látszik. A felső minden bizonnyal a régi épület (amelyet anno felgyújtott az a zavart gondolkodású fiatalember). Ennek 106 oszlopa volt…

 

Nézzétek csak! Az újjáépítés során az épületet némileg módosították. Ennek alaprajza látszik az alsó ábrán. Először is egy lépcsősorral körbevették az alapot, ami által az egész magasabbnak hatott a réginél. Aztán a régi, hátsó szentély záró falát elbontották, vagy nem építették fel újra. Ehelyett ide 6 új oszlopot helyeztek el. Ezzel a templom hátsó homlokzata mélyebbé vált, így az oldalsó falak miatt egész nap árnyék vetült rá. Az első homlokzatot is mélyebbre építették át, egy új oszlopsor (8db) beiktatásával. Mindez persze a tető átépítését és az első homlokzat tümpanonjának áthelyezését is maga után vonta. Amúgy az oszlopszámolással úgy jártam, mint Szása a babakocsival: hiába lopta haza a gyárból alkatrészenként, hiába rakta össze többször is, a végén mindig csak tank lett belőle :-)) Az oszlopokat én is összeszámoltam balról jobbra, fölülről lefelé, de az csak 120 oszlop szerintem. És tényleg 127-et mond mindenki :-)

 

A mérettől eltekintve amúgy „szabvány” görög templomépületről van szó, csak ezúttal Ion és nem a szokásos Dor oszlopokkal kivitelezve. Ezen sincs mit csodálkozni, Efes/Epheszosz az antik Ionia területén fekszik. Az igazi építészeti blikkfang a középső udvar, amely –mivel nyitott- természetes világítást kap felülről. Itt helyezkedett el az Artemis szobor. Meg kell hagyni, a látvány ugyancsak hatásos lehetett: Éjszaka, hajnalban megérkezik a zarándokló tömeg. Letelepednek, megpihennek, várakoznak, közben ki-ki bőven fogyaszt kedvenc tudatmódosító szeréből. Felkel a nap, de a sűrű oszlopok miatt sötétbe burkolózik a bejárat. Aztán feltárul a hatalmas deszkakapu és –húúúúazannya- ott ragyog belül Artemis. 20m magas márványszobor, aranylemezekkel borítva, pazar ruhában, felékszerezve, ajándékokkal körülvéve-elborítva. És persze az antik Kreatív igazgatóság sem tétlenkedett, mehetett a show ezerrel. Zene, füst, fényeffektek, ahogy azt kell.

 

Jövök még, csak most meg nehogy a sorlimittel legyen a baj.

 

Üdvözlettel:

Gabibácsi