_Zsolesz_ Creative Commons License 2006.09.05 0 0 10902

Hello!

 

Dehogyisnem, csak még nem volt időm boltabn utána járni egy ilyen relének (ár, bekötés, tokozás, mire kell figyelni stb.).

 

Amúgy ha jól értem, amit mondtál, akkor tulajdonképpen a termosztát minimális bekapcsolási idejét tudom ezzel kvázi szimulálni?

 

Azért egy-két kérdés:

 - ez a relé mikortól "mondja" azt, hogy akkor mostantól kezdve még nem kapcsolok (megy a fázis a kazán felé) pl. 2 percig? Amikor ő maga is megkapja a vezérlő jelet (a szobatermosztáttól), vagy akkortól, amikor pont hogy a szobatermosztát már lekapcsol (bocs', ha túl laikus)

 - nem fogja ez éppúgy megzavarni a termosztát algoritmusát, mint a mostani állapot (tehát hogy valójában az általa kivezérelt időtartam alatt nincs végig bevitt hőteljesítmény a vízbe), csak éppen a másik irányból: most jóval több a bevitt energia, mint amit "ő" maga kivezérelne. Egyébként az a gyanum, hogy ilyenkor kicsit megnőne a hömérséklet lengés tágassága. Ha jól gondolom tulajdonképpen a beavatkozó szervet részben függetlenítem a vezérlő jeltől és a vezérlést végző egységtől a szabályozási körben, ami azt eredményezi, hogy a szabályozott (mért) jellemző, ami alapján a vezérlő egység tulajdonképpen a következő iterációban kapcsolna, nem nem lesz "megbízható": kázi zavart viszek rá (nem abban az értelemben, amit szűrni kellene). Igen csak próbálkozásos lesz, hogy mennyi is legyen a plusz bekapcsolva hagyási idő, meg még ez igen csak függene a környezeti hőmérésklettől. Bár, az is igaz, hogy a minnél hosszab eredeti (termosztát által vezérelt) bekapcsolás (egyre hidegebb van odakint), akkor

az említett plusz relé plusz bekapcs ideje arányát tekinte egyre kisebb lesz, tehát esetelges negatív hatása is egyre kevésbé érezhető.

 

Na mindegy, ne elmélkedjek, mert nem értek hozzá...

 

Ettől függetlenül kösz' az ötletet, még egy kicsit utána nyomozok!

 

Üdv': _Zsolesz_

Előzmény: Lacivill (10881)