kölni Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1703

Na igen! De mi van, ha a portugál bennszülött rákap a pontyhalászlére, vagy uram

bocsá a túrós csuszára (tepertővel a tetején gazdagon). Ő milyen nehezen jutna hozzá?! :)

 

Na ami pontyhalászlevet ílleti, annál inkább óvatos lennék. A hal elkészítésének, fogyasztásának nagy kúltúrája van, de ez jóformán csak a tengeri halakrta vonatkozik (az angolna, a pisztráng és a lazac kivételével).

Sok víztárolóban van édesvizi hal, de azt se nem nagyon eszik, se nem nagyon értékelik.

 

Szóval, szerintem ez a megálmodott étterem nem működne közepesen. Vagy gyorsan becsődölne, vagy napokra előre kellene asztalt foglalni.

 

Nagyon helyesn látod a dolgot. Ha értenék a vendéglátáshoz és ilyen szándékaim lennének, akkor én is így fogalmaznám meg magamnak a dolgot. A kérdés az, hogy mennyit enged meg neked a pénztárcád. Reklámra nagyon sokat kell majd költened.

 

Nos, nem igazán ismerem a portugál étkezési szokásokat. Hasonló az itthonihoz? Otthon főznek, vagy inkább a vendéglátó helyeket keresik fel?

 

A portugálok szeretnek étterembe járni. Hajlandóak több pénzt is kiadni, ha azért valami különlegesen jó helyen jól szolgálják ki öket.

 

Általában déli 12 és 3 között szoktak ebédelni.A nagyobb városokban a hivatalnokok is ebédelni járnak, így napközben is forgalom van a vendéglökben. Az ebédszünet sok helyen 1-2 órás. 

A vacsora ideje 6-7-körül kezdödik. Három és hat között sok étterem be is zár, vagy csak "takarékon" üzemel (hátha betéved valami magyar, aki nem ismeri az ottani szokásokat).

 

Ha bemész egy étterembe, minden rendelés nélkül odatolnak eléd egy tányér olivabogyót, pástétumot, sajtot, vajat meg kenyeret. Vigyázz, ezék az apróságok néha többe kerülnek, mint a föétel. A franciákkal ellentétben a portugálok a kaja elött és nem az után esznek sajtot.

 

A leveseik általában finomak. Csirke vagy marhahúsleves szokott lenni, illetve sek helyen csinálnak zöldséglevest ist. Ha azt látod, hogy "sopa do dia", az azt jelenti, hogy "napi leves". Berendelheted, mert mindíg jó szokott lenni.

 

A föételt mindíg egy kis tálcán hozzák ki, amiröl azt át kell lapátolni a tányérodra. Szeretik az erös, fokhagymás dolgokat is. A halat általában az étterem árnyékában felállított grillen a szabadban készítik el. Sok helyen szokás a krumplit héjastul megenni. Különlegesség a tintahal fekete tintával (mindenkinek meg kellene egyszer próbálni azt). A portugál konyha legfontosabb füszere a koreander. Sok helyen kaphatsz helyi specialitásokat is. Csak néhány jut eszembe:

Madeira szigetén babérvesszöre tüzik a húst és azt sütés után úgy tálalják egy kis állványon.

Alentejó egyik specialitása egy fokhagymás pörköltszerü húsétel, melybe kagylót is bele kell fözni.  

Szárított halat (bacalhao-t) mindenhol lehet kapni, sok étel készül belöle. A vicc az, hogy nem onnan, hanom Norvégiából jön.

A kaja végén mindíg van valami desszert (pudding, sütemény vagy gyümölcs). Egy igazi vacsorat egy fekete kávéval és egy konyakkal, muskatellel vagy portói borral

teljesül.

 

Működik a belföldi turizmus? Szerinted, szerintetek, mi lenne a szerencsés helyszín? Nagyvárosban, kisebb városban, az óceán partján, forgalmas főútvonal mellett, vagy turista látványosság közelében?

 

Mondom, nem értek hozzá, de szerintem vagy egy nagyobb város, vagy egy romantikus tengerpart lenne az ideális.

Előzmény: hátmagát (1699)