thehassan Creative Commons License 2006.08.30 0 0 13276
És vajh' mi ellen is kellene védeni itt K-Európában a hont? Mire tartanánk harckocsidandárokat, gépesített lövészhadosztályokat, bombázórepülőezredeket, kaszás-kapás hadtesteket? Ki ellen? Mit is mondott egypár hozzászólással ezelőtt valaki, hányadik helyen áll a MH a Magyar Köztársaság nemzetbiztonságát szavatoló tényezők között? Ötödik, hatodik? És bizony ez így nagyon is jó dolog. Szeretnél olyan országban élni, ahol a haderő a nemzetbiztonság első számú (vagy egyetlen) pillére? Én nem. Van olyan ország, ahol megkaphatod ezt az élményt, és állítólag a koreai nyelvet nem is nehéz megtanulni.
És, amennyiben a gazdaság olyan, amilyen, akkor miért lenne jó ismét egy párhuzamosságot teremteni a HM alá rendelt katonai képesség és a KüM alá rendelet katonai képesség formájában? Amikor éppen az a lényeg mostanában, hogy az évtizedek óta létező és teljesen felesleges párhuzamosságokat felszámolják?

Hadd írjak le egy gondolatkísérletet.
Azt mondja a honvédelmi miniszter, hogy ki kellene vonulni az összes misszióból. Mint korábban ezt kiszámították, ez hétszáz főt jelent váltásonként, vagyis cirka 1400-1500 főt évente. Mi lenne ennek a következménye? Nem az, hogy 1500 fővel erősödne az ország fegyveres védelme (ismétlem: ki ellen?). Hanem az, hogy a következő évi költségvetésben 1500 fővel kevesebb harcoló beosztású katonára jutna pénz (az egyszerűség kedvéért kerekítsük ezt egy lövészdandárra); ennek következtében a missziós logisztikai bázisra (64. BSzJ LE) sincs szükség, ez megint pár száz fő, le lehet szerelni az 5 AN-26-ból hármat, megszüntethető a CKELMK, a szentesi víztisztító képesség (itthonra megoldják a vízművek), a KMZ-re sincs igazából ezután szükség... vagyis megszűnne mindaz, amit a MH egyáltalán csinál. Szép kilátások, nem? Összhangban áll a valósággal. Merthogy azt keresztül nem veri semmilyen miniszter semmilyen kormányon, hogy fenntartsa ugyanazt a létszámot úgy, hogy közben nem csinál semmilyen látható feladatot.

Ha nem tudod megindokolni, hogy miért van szükség egy szervezetre (jelen esetben a MH-re), akkor azt a szervezetet meg fogják szüntetni.
Előzmény: buth (13275)