_Zsolesz_ Creative Commons License 2006.08.28 0 0 10845

Szervusztok!

 

Szóbatermosztát csere kapcsán szeretném a segítségeteket kérni.

Igen, már rengeteg hozzászólást visszaolvastam tele is a "búrám" egy csomó okossággal, de azért direktbe is megkérdezném:

 

Előtörténet:

Egyenlőre még régi "vastagcsöves" rendszer (tervezett felújítás 2-3, több? éven belül); nem atmoszférikus, gázégőfejes (olajégő lett lecserélve), álló kazánnal. A jelenlegi termosztát HoneywellCM51. Ezzel még sem a ciklusszámot, sem a minimális bekapcsolási időt nem lehet szabályozni, ami a kazánom esetén azt eredményezi, hogy pl. a termosztát bekapcsol 1 percre amiből 20-40sec-et elvesz, amíg az égőfej ventillátora kiszellőztet és a láng maga megjelenik. Tehát effektíve nem tűnik hatékonynak a működés.

 

Kérdés:

Nézegettem a termosztátokat:

Honeywell CM67 (kifutó[tt?]), van rádiós is -->CM907

Siemens REV23 (illetve ennek a rádiós kivitele)

Eberle Instat6

Computherm ??

 

Szóval egy rakás féle.

 

Melyik mennyire megbízható? Melyiket ajánljátok igazán (akár mást is)? (speckókat már letöltöttem, néztem). A Fuzzy-logic szabályozás vs. PI - hatékonyság, szabálozási lengések, stb. terén tapasztalatok?

 

Egy kicsit tanácstalan vagyok, mert nem a termosztáton akarok spórolni, de azért a rádiós változatok (CM67RFNG) egy kicsit drágának tűnnek az "alap" készülékekhez képest. Csak azért gondoltam rájuk is mert a relés egységet nem tudom esztétikusan elvinni a gyerekszobába, pedig ott viszonylag hideg van, míg a lakás belseje felé ugye melegebb ==> gyerekszoba termosztát; többi szoba termofej (a tetőtérben már minden radiátorn fent van a termofej). Viszont, amíg nincs felújítva rendszer (minden radiátor lecserélve és termos szeleppel+termofejjel ellátva) addig nem igazán látom értelmét a gyerekszobába helyezni a termosztátot. Vagy rosszul látom?

 

Előre is kösz' a segítséget: _Zsolesz_

Előzmény: enginer (10844)