Sziasztok!
Tegnap igértem, hogy elkészítem a fojtószelep-tisztítás leírását képekkel. Itt lenne. Ha bárki hibát találna benne kérem szóljon, vagy javítsa nyugodtan, aztán, ha kialakul egy jó leírás, azt elküldeném a www.sof.hu szerkesztőinek, közzétételre.
Ime:
A motor az alapjárat beállítását a fijtószelep (pillangószelep) kismértékű nyitásával állítja be, ha ez a szelep elkoszolódik, akkor az alapjárat egyenletlenné válhat, vagy le is fulladhat a motor. Ezen a problémán segít a szelep tisztítása:

Akkusaru leköt.

Kapcsok kipattintása (4db van!).

Itt egy kis kábel fut a szívócsőhöz rögzítve, könnyen kipattintaható.

Kicsavar (5-ös imbuszkulcs).

A kartergáz visszavezető eltávolítása: a bilincs egy kis csavarhúzóval könnyen nyitható, a záráshoz csípőfogót használható.

A két csatlakozót szét kell húzni, mert akadájozza a műanyag fedlap elfordítását. Óvatosan, mert a kábel rögzítve van az egyik műanyag talphoz, de ez a rögzítés maradhat.

Itt látható, kb merre fordítjuk ki a motortakarót és a légszűrőház tetejét, illetve a fojtószelep elhelyeszkedése is. Ha nem akar mozdulni a motortakaró, akkor egy picit meg kell mozgatni, mert egy gumitömítés fogja a pillangószelephez, nem kell félni nem fog eltörni, vagy szétesni.

A szelep kézzel nyitható, tisztítás: kontaktspray-vel befújtam amennyire tudtam a mocskos részeket, majd ronggyal letöröltem, utána mégegyszer áttöröltem egy spray-vel befújt rongyal.
Visszaszerelés értelemszerűen. A tisztításhoz használható a kontaktspray-n kívül benzin, vagy WD40 is. Tisztítás után a motor alapjárata megemelkedhet, gázelvétel után esetleg lassabban fog esni a fordulat, de nem kell megilyedni, ez nem hiba, hanem a motorvezérlő újratanulja a szabályozási pozíciót. Ha az akkusarut levesszük egy pár órára (mondjuk egy éjszakára), akkor a számítógép magától nullázódhat, így az emelt alapjárat elmarad.
Bocs a szájbarágós stílusért, de így talán olyan is nekikezd a tisztogatásnak, aki előtte max kereket cserélt az autón.
Sok sikert a szereléshez!