kb. Creative Commons License 2006.08.24 0 0 190
Szerintem nem zavaró, hogy a legturistásabb szakasznál a faltól ötven méterről indulva le lehet bobozni a hegyoldalon. Szvsz sokkal inkább zavaró - és ez a sokkal kevésbé turistás, pl. Jinshanlingi szakaszon is előfordul - a rengeteg árus. (Egyszer nem tudtam másképp leállítani az egyiket, mint szó szerint azt mondtam neki, hogy ha nem hagy végre békén, akkor felpofozom. Elhangzott egy mondat arról, hogy ehhez nekem nincs jogom, aztán csendben eloldalgott.)
Szerintem nyugodtan vitázhatunk egy kicsit Shenzhenen még. :-) Azt elhiszem, hogy egy átlag kínai könnyen rávágja, hogy az színtiszta kapitalizmus. Őt jellemzően csak a gazdaság érdekli. A színtiszta kapitalizmus Shenzhenre azonban tisztán gazdasági értelemben sem igaz. A valóság "mindössze" annyi, hogy ott, mint "különleges gazdasági övezetben", számos kedvezményt élveztek az elmúlt évtizedekben a külföldi (és kínai) befektetők. Ettől eltekintve ugyanaz a központi írányítás felügyeli, mint az ország többi részét. Kína többi részéhez képest való relatív szabadsága csak gazdasági értelemben igaz (no meg, ha ez egyáltalán lehetséges, még több -az amúgy ugyanúgy illegális- prostitució, mint kína más részein). Polgárjogilag, politikailag nincs semmi különbség. Amikor épült, akkor már megvoltak a kínai tervek Hongkongra vonatkozóan. Amúgy nem egyedi kisérlet Shenzhen, ha jól emlékszem, tizenhat ilyen "kül. gazd. övezet" van. Pl. a szomszédos Zhuhai is ilyen (az Makaóra épült rá).
Hogy mivel foglalkozom? Most fejeztem be a Peking útikönyvemet, jövőre fog megjelenni a Panoráma kiadónál. Bár elég rég frissítettem, a honlapomon találsz pár fotót is. Egyébként pedig egy magyar cég árubeszerzését, itteni gyártatását intézem.
Ha legközelebb üzleti útra jössz, akkor azt javaslom, hogy helyismerettel és kínai nyelvtudással rendelkező magyar emberrel szerveztesd meg az utat és a találkozóidat. Nagyon megéri. (Nem magamról beszélek, nekem elég a mostani munkám, de ha aktuális lesz, tudok esetleg ajánlani embert is.)
Előzmény: dragan11 (185)