nosztalgika Creative Commons License 2006.08.21 0 0 29
Leinformálható, lelkes, egyszemélyes aupair-ügynökség keres au-pairt egy Rajna vidéki német családnak.
Az au-pair legfontosabb feladata az lenne, hogy délelöttönként (7-13.30) vigyázzon a család kisebbik, két éves kisfiára (a nagyobbik öt és fél éves). Ehhez járulna még kb. heti hat óra házimunka. Az esték és a vasárnapok mindig szabadok, nyelvtanfolyam látogatása garantált. Zsebpénz 260 Euro/hónap + lakás, étkezés ingyen + beteg- és balesetbiztosítás.
Olyan lányok/fiúk jelentkezését várjuk, akik nemcsak pénzt szeretnének keresni, hanem elsösorban a német nyelv, kultúra érdekli öket. A család nem olcsó cselédre vágyik, hanem "család-bövítményre", aki örömmel veszi, ha mindenhová magukkal viszik öt (családi születésnap, hétvégén élményfürdö, stb.). Jogosítvány, komolyabb fözni tudás nem szükséges.
Jeletkezni (lehetöleg vonalas telefonszámmal) a info@aupair-basis.de címen lehet.


Általános információk az ügynökségröl:

Au-Pair Németországban

Au-Pair:
(ejtsd : o-per, franciául: „kölcsö-nös előny ») – így hívják Nyugat-Európában azt a bébiszittert, aki külföldről érkezett, hogy alaposan megismerkedjék egy országgal. Ő nem turista, nemcsak utazik, nézelődik, nem hotelekben száll meg, nem vendéglőkben étkezik, hanem benne él, szerves része lesz a megismerendő kultúrának. Jó esetben vendéglátó családjának tiszteletbeli tagjává válik, életreszóló barátságot köt a felnőttekkel, és « nagytestvére » lesz a család gyermekeinek. Szabad idejében nyelvtanfolyamot, kultúrális rendezvényeket látogat, új barátaival szórakozóhelyekre jár. Az au-pair-év (ami kevesebb is lehet mint egy év, általában min. 3 hónap) letelte után esetleg úgy dönt, hogy él a vendéglátó ország adta törvényes lehetőséggel, és tanulmányi vízumért folyamodik, hogy külföldön szerezze meg diplomáját, vagy végezzen kiegészítő tanulmányokat már meglevő képesítése mellé.
Az au-pair mindezért cserébe heti kb. harminc óráját a vendéglátó család rendelkezésére bocsájtja. Ez alatt az idő alatt gyermekekre vigyáz, segít a háztartásban. Heti legalább egy napja teljesen szabad, és családbeli kötelezettségei nem hátráltathatják abban, hogy nyelvtanfolyamra járjon.
Az au-pair-nek külön szobája van, a családdal együtt étkezik, betegség- és balesetbiztosítását családja fizeti. Az au-pair-nek 12 hónap ott-tartózkodás alatt egy hónap fizetett szabadság jár.
Az au-pair családjával nem munkaviszonyban áll, ezért nem fizetést, hanem zsebpénzt kap, ami Németországban jelenleg havi 260 Euro. Amennyiben a családdal nem állapodnak meg másként, akkor az au-pair ebből a pénzből fizeti nyelvtanfolyamát, ami körülbelül havi 40-45 Euróba kerül (heti négy-hat órát véve alapul).

Kedves Fiatal!

Erről a lehetőségről bizonyára nem most, nem erről a szórólapról értesülsz először. Feltételezem, közelebbi, vagy távolabbi ismeretségi körödben vannak olyanok, akik megpróbálkoztak az au-pair-séggel. Volt, akinek nagyon jól sikerült, aki remekül megtanulta a nyelvet, megismerte az országot, jól érezte magát családjában. És volt olyan is, aki sajnos rosszul járt: rövid levélváltás, fotócsere után egyszer csak ott találta magát egy sötét, levegőtlen lyukban, egy barátságtalan család szélére szorulva, « cselédsorban », ahonnan még tovább lépni, másik családot keresni sem tudott, hiszen nem volt rá lehetősége, hogy internetezzen, telefonáljon. Mit volt mit tenni hát, hazajött szegény, rossz esetben egyetemi féléve(ke)t, sok pénzt elveszítve. Ilyen esetekről én is sokat hallottam saját au-pair-jeimtől, és olyanoktól, akiknek segítettem otthagyni tisztességtelen családjaikat, és újakat, jobbakat keresni. Értem tehát, miért félsz beleugrani ebbe, még ha alapjában véve tetszene is Neked a dolog. De mit szólnál hozzá, ha lenne más, ügyesebb megoldás?

Frissen alapított au-pair-ügynökségemet « Basis »-nak neveztem el, mert bázisa, kiindulópontja akarok lenni azoknak a fiataloknak, akik vállalkoznak erre a nagy kalandra. Hozzám érkeznél tehát, én vennélek gondjaimba, én segítenék családot keresni, velük a részleteket letárgyalni. A család nálam látogatna meg Téged, és hozzám jöhetnél vissza, ha mégsem éreznéd jól magad az egy-két hetes próbaidő alatt. Ezért a segítségért, a teljes ellátásért Neked nem kellene fizetned semmit. A közvetítésért a család fizetne, nem Te, Te csak a kiutazást fedeznéd. (Expresszautóbusz Budapest-Frankfurt/Main oda-vissza kb. 35000 Forint.) Az au-pair vízum, amelyet a területileg illetékes Idegenrendészeti Hatóság állít ki számodra Németországban, csupán formalitás, hiszen az EU polgára vagy.

Jól hangzik ez így, elsőre ? Örülök neki!

De vajon valóban akarod-e Te ezt ? Vajon valóban alkalmas vagy-e rá, hogy egy évig egy másik család tagja légy, önállóan közlekedj, járj nyelvtanfolyamra, szórakozz, szerezz új barátokat, tapasztalatokat, vagyis « el-boldog-ulj » új közegedben ? Kérlek, nagyon őszintén próbálj válaszolni most magadnak a következő kérdésekre :
- Nyitott vagy-e új, más, a Tieidtől különböző normák, értékrendek felé ? Tudomásul tudod-e venni, hogy « ahány ház, annyi szokás », vagyis nem feltétlenül erkölcstelen család az, ahol nem húsleves és rántott csirke a vasárnapi ebéd ?
- Vagy-e annyira bátor és önálló, hogy szólsz, ha valami nem tetszik Neked, ha valamin változtatni szeretnél ? Vagy inkább hallgatsz, és némán szenvedsz ?
- Tudsz-e jól, higgadtan, kedvesen kommunikálni? Vagy sértődős, „süntermészetű“ vagy?
- Elhiszed-e, hogy eddigi baráti köröd nem zárt egység, tovább bővíthető, a jövőben megismerendő új, izgalmas emberekkel ? És hogy az igazi barátságok nem szűnnek meg, csak azért, mert egy-egy találkozás között eltelik pár hónap, netán egy egész év ?
- Nagy kalandnak, esélynek fogod-e fel a külföldi tartózkodást, örülsz-e neki ? Vagy inkább bánatos vagy, és úgy érzed, száműztek hazádból, és « más ember cselédjének » kell menned, hogy megszerezd a későbbi pályafutásodhoz elengedhetetlenül szükséges nyelvtudást ?

Ha az első kérdésekre válaszoltál igennel, akkor úgy tűnik, hogy az au-pair-ség Neked való dolog, összeegyeztethető személyiségeddel. Ez a legfontosabb, mert ez az alapja mindennek, az egész külföldi évednek.

Azonban az itt következő kvalifikációk sem elhanyalgolhatók. Fontossági sorrendben írom ide őket. Minél több kérdésre felelsz igennel, annál több család közül választhatsz.
- Van-e legalább alapfokú német nyelvtudásod? Középfokú persze még jobb. (Angollal sem indulsz teljesen esélytelenül, elég sok családban beszélnek angolul.)
- Foglalkoztál-e már gyerekekkel egy kicsit? (Unokaöcs, unokahúg, szomszéd kisgyerek, nyári tábor, stb.)
- Tudsz.-e vasalni, takarítani, legalább alapfokon főzni?
- Tudsz-e úszni, biciklizni, esetleg korcsolyázni, görkorcsolyázni, síelni?
- Van-e jogosítványod, ÉS vezetési gyakorlatod?
- Játszol-e valamilyen hangszeren?
Ha különleges képzettséged, tapasztalatod van, pl. hátrányos helyzetű gyerekek ápolásában szerzett tapasztalat, akkor persze még jobb helyre is kerülhetsz.

További információkkal szívesen állok rendelkezésedre az info@aupair-basis.de emailcímen.