tuzer Creative Commons License 2006.08.20 0 0 30

1987 márciusáig az 5. Magyar Néphadsereg, és a hazánkban állomásozó Dél-Hadseregcsoport balhé esetén egy szabványos Varsói Szerződés féle egységes frontot alkotott volna

 

Nem létezett egységes front. Mindig az adott feladat szabta meg az összetételt már a szovjet hadseregek esetében is.

 

A Déli Hadseregcsoport soha nem állomásozott Magyarországon, csak a parancsnoksága (Mátyásföld). Durván egy hadseregük volt itt, 2-2 harckocsi és gépesített hadosztállyal+hadsereg közvetlenek.

 

Minden hadosztály parancsnok rendelkezésére állt R70-es harcászati atomtöltetű rakéta osztály. (összesen 11 hadosztály, 11 rakéta osztály)

Ezen túlmenően hadseregenként 1-2 nagyhatóerejű tüzérdandár, tele atomgránát kilövésére alkalmas eszközzel. Mi is kaptunk volna ilyet.

 

Az R300-asok hatótávolsága szerintem kevés az akkori NATO reptereinek lefogásához, úgyhogy céljuk az infrastruktúra (városok) rombolása, illetve az ellenfél páncélos csoportusulásainak megsemmisítése lehetett.

Soha nem terveztünk városokra atomcsapást, zömében vmilyen ÖPK-ban levő magasabbegység volt a cél. Soha nem terveztünk  lefogást, a célkitűzés minden esetben megsemmisítés volt (a veszteségokozás várható értéke min.50%).

 

A tervezett csapások zöme tömeges, vagy csoportos csapás volt.

Előzmény: Hpasp (20)