Buday Örvezetö Creative Commons License 2006.08.19 0 0 19
Üdvözöllek benneteket, MN1480-as kopaszok!
Itt egy öregkatona pofázik. Büszke vagyok rátok, ki tudja, miért...
Mindenesetre 1971/72-ben szolgáltam ott, bemérö, "büntetözászázad" Bánkuti Apu. Üdvözölném a Rádóczi alhadnagyot, és Lévai István Sztyopa örmestert. Soha senkinek egy haja szálát sem görbitették, rendes becsületes dolgozó emberek/katonák voltak. Lényegében mindenki dolgozott, a fegyelem is jó volt, föleg, hogy ennek elérésére megfelelö hatásos módszerek vannak. Ne emlegessük a szolgálati szabályzatot, a bibliát sokféle módon lehet prédikálni.
Mellesleg a legjobb figura szerintem Pesti Albert Tibor mérnökszázados, mellesleg Oroszlán, volt. A bemérök fönöke. A Bölcsföldi akkor még nagyon fiatal százados, de hát a legtöbb emberrel nem volt dolgom, az ember leginkább a századán belül mozgott. A Kárpáti valahol a Cár Váradi alatt lehetett. A Cár kedvenc prédikációja "az a buta, primitiv, korlátolt katona, aki egy pohár borért eladja az egyenruha becsületét..."  
***
Ha a negativ oldalhoz csak nagyon picit azért hozzá akarok tenni, nem azt a századot kell kiküldeni a szivlapáttal, aki éppen lókeh ellen oltatott azon a napon és a többség lázas, ... és a minusz húsz fokos ácsorgás a szabadban sem ésszerü, függetlenül, hogy valóban senkinek sem fagyott le a lába, mint ahogy az sem gond, ha valaki leesik a rampapampán, mert tériszonya van. Van gyengélkedö, mentöautó, kórház, mi a gond? És ha valamelyik szerencsételn bekapta a csöszájféket, tja kérem, szerelmi gondjai mindenkinek lehetnek...
Nem csak a technikát, az emberanyagot is becsülni és ápolni kell, kopaszok!
***
És ezt én mondom, aki az egyetlen kopasz voltam. A váradi Cárral a szóbeli kapcsolatom valaha is: Katona, nem fázik meg kopaszon? A válaszom: egy katona nem fázik meg.
***
Na jó, nem a negtaiv oldalról akarok eszmézni, mert én is megéltem a csodrit a tavaszi harmatos napfelkeltében, ahogy a bakonyi vágásba betáncolt. Fenséges látvány, aki ismeri a lánctalpas csotrogányt, ez volt a beceneve, hogy bosszantsuk a beállítókat, kezelöket. Gyönyörüen énekelt és táncolt.
***
És ha nagyon kellett volna, egy óra múlva vérben fetrengtek volna a kis szöszi lánykák valahol pár száz kilométrre, ahol se nem látod, se nem hallod a túlélök jajveszékelését. A véres sineken csúszott volna a villamosok kereke. Lapozd fel Hirosimát, újonc! Kimaradt a kiképzésböl, nemde? A Kis Johnyt azért bemutatták. Egyem a lelkét...
***
Még jó, hogy valamelyikötök bedobta a Töpfe szót. A hagyományos anyaggal tölteni? Kinek, minek? Üdvözlökártyának jó, de nem az ellenség élö erejének a megsemmisitésére.  Megsemmisités, így szólt a kiképzöszöveg. Nem ismerös a szó? Kár. Azóta kissé finomabban fogalmaznak, de a lényeg ugyanaz.
***
Imponáló! Végre valaki rájött, hol voltak a fejek. Aki keres, az talál... vegyetke elö egy Geiger-Müllert, hátha még találtok érdekeset.
***
Kapjon már a fejéhez, katona!
Kit érdekel, hogy mennyire hitelesen 50-300 méterre csapódik be az éles fejjel a rakéta? Milyen katonai célt akartál volna vele mgesemmisiteni vagy gyengíteni? Az ellenség morális erejét vagy a hátország nagyvárosaiban élö civileket? Persze, biotöltelékkel még finomabb, úgy is bio-barátok vagyunk.
Van még egy gond. Mi van, ha a másik oldal gyorsabb és ravaszabb, he?
***
Rendben van, ha utána kimész egy éles célhoz bemérni a becsapódás helyét, csak játsszál nyugodtan. De még jobb, ha felméssz a 3-as toronyba, van egy szép luk rajta...
***
Nem kell siratni a fényes katonai életet, át kell menni a civilbe és a politikusokat megfegyelmezni, de valódi jó tapolcai módszerekkel! A legjobb, ha a futkosóra zavarjuk öket.
***
Ki ellen kell védeni az országot? Milyen ellenség ellen? A törökök ellen? Ök valóban Európa felé szeretnének. Vagy csak rendfenntartó eröknek egyéb muzulmánokhoz? Az se rossz. Rendfennrtartáshoz persze nem katona, hanem rendör kell. Osztig kinek a rengyét köll ott tartani?
***
Valaki azt írja, mit ér a ház örzökutya nélkül... Hm. Milyen szinü az a ház?
***
Különben a sok unalmas, demagóg politikai szósznak ott lenn azért egy értelme volt, csak nem tudom, hányan értették? Történelmi materializmus...
***
Na jól van, irányozz a rakétára!