Margarett Creative Commons License 2006.08.17 0 0 17

a törvény három fő (lehet több is) számvizsgáló bizottsági tagot ír el. ezek az emberek képviselik a társasházat. a tisztségükre megválasztás útján kerül sor.

az ő feladatuk hogy havonta egyszer ellenőrizzék a közös képviselő munkáját teljeskörűen.

sajnos gyakorta lehet látni, hogy egy kb 50 albetétes TH-ból 5-6 tulajdonos aktív, másik 10 fő csak a folyosón beszélget a problémákról, de amikor dönteni kell, akkor sehol sincsenek. nem vesznek részt a közgyűléseken, nem segítik elő a társasház jó gazdálkodását döntéseikkel.

 

amennyiben a közös képviselő meghatalmazásokat gyűjtött be az jogilag teljesen rendben van. az is rendben van, hogy helyettük szavazhat.

az nincs rendben, ha valóban a TH vagyonának elhárdálása folyik. valóban érdemes egy-egy munkára a szakembereket árajánlat bekérésével megversenyeztetni. nagyobb volumenű munkánál pedig közösen döntsön a képviselő a számvizsgáló bizottsági tagokkal, esetleg szavazás elé kell bocsájtani.

 

az SZMSZ-ben rögzíteni kell, hogy a közös képviselőnek milyen összegig van jogosultsága munkákat elvégeztetni a TH-nál.

 

hangsúlyozni szeretném, az aktív közös képviselő a legjobb!

nagyon sok háznál nem is látják a közös képviselőt. havonta leemeli a tiszteletdíját és a minimális munkákat végzi csak el (közüzemi szla-k utalása).

 

amennyiben valóban problémád van a közös képviselővel, akkor javaslom, hogy vállalj számvizsgáló bizottsági posztot, mert akkor bármikor ellenőrizheted a közösképviselő munkáját. ez kötelességed is ebben az esetben.

 

továbbá figyelembe kell venned azt is, hogy az építőipari munkák szezonálisak. szezonban nem mindig a legolcsóbb szakmebert kapja meg a TH.

örülni lehet (és ezt komolyan mondom), ha a szakember ad egy árajánlatot, szerződést köt és a szerződés szerint megfelelően el is végzi a munkát, továbbá garanciát is vállal. nevetséges, de sajnos itt tart az építőipar.

 

mindenesetre tudd, hogy minden elvégzett munka visszaellenőrzhetőnek kell, hogy legyen. vagyis: árajánlat kérés, szerződés kötés, minőségi átvétel, munkanapló (vagy munkaleírás) és ezt dokumentálni kell.

 

elvileg így működik.

 

járható út, ha nagyon inkorrekt a közös képviselő, akkor vissza kell hívni őt a posztjáról. (ez törvényileg szabályozott módon történik, amennyiben érdekel, írok róla)

 

sok sikert!

Előzmény: tucsokkoma (14)