zsomica Creative Commons License 2006.08.16 0 0 2249

Szia,

 

mint nyelestelek-tulajdonos, részletezem a saját tapasztalatainkat. A nyél 17m hosszú, és 5.5m széles, nálunk ennyi volt a kötelező szélesség (ha jól tudom, 5m min. mindenhol van). 

A telek határáig hozza a bármilyen szolgáltató, a telken belül a te dolgod a kábel, csatorna, stb. fektetés. Ez alól kivétel tud lenni a gáz (de eddig ez sem volt egyértelmű), ennek a kötéseit, ha vannak, csak gázos végezheti, plusz ehhez kell külön terv a szolgáltatóhoz.

Elméletben a védőtávolságokat be kellene tartanod a különböző közművek között, de nyeles teleknél nem szoktak ehhez szigorúan ragaszkodni.

Víz: vízóraakna a telekhatár 1m-es sávján belül, azon túl KPE csővel viheted a házhoz, nem túl nagy ktg., szinte csak anyag.

Villany: villanyóra a telekhatáron (sarokban), onnan földkábelen a házig (na ez nagyon drága, mert maga a kábel drága), persze attól függően, mennyi áramot igényelsz.

Gáz: gázóra a telekhatáron (sarokban), onnan gázhoz való KPE csővel mennek a házig. Ennek az anyagktg-e nem olyan sok, viszont a kivitelezők ezen a területen a legdrágábbak.

Csatorna: nálunk nincs, így arról nincs infom.

Árkot magunknak ásattuk, nem a szolgáltatók.

 

Általában a nyeles telkekre azt mondják, problémásabb, és ez sok szempontból igaz is, de lehetnek olyan előnyei, amit egy "sima" teleknél nem kaphatsz meg. Igaz, ehhez a teleknek kell nagyon jó adottságúnak lennie (plusz a szomszédodnak nagyon segítőkésznek és türelmesnek, mert az építés alatt az ő telkét fogják szétdúlni a teherautók, mixerek).

 

Üdv,

Zs.

Előzmény: Danee (2248)