CarloB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 27675
'Szumi' Barbus cf. tetrazonaSubphylum     Gnathostomata  (Kiefertiere) àllkapocsos állatok

Classis           Osteichthyes (Csonthalak)

Subclassis      Actinopterygii (Sugaras úszójúak)

                     Teleostei  (Igazi/magasabb rendü Csonthalak)

Supraordo      Ostariophysi  (Pontyhalhoz hasonlóak)

Ordo              Cypriniformes ( Pontyhalszerüek/félék)

Subordo         Cyprinoidei    (Pontyhal rokonok)

Familia           Cyprinidae    (Karpfenfische) Pontyhalak

Subfamilia      Cyprininae

Genus            Capoeta

Species

 

 

Capoeta tetrazona tetrazona   (BLEEKER, 1855)  " SZUMIK "

 

Capoeta tetrazona tetrazona; egy élénk csapathal, és az elsö importjától 1935 óta megszakitás nélkül, nagy közkedveltségnek örvend, és folyamatosan az akváriumokban tenyésztik. A Szumátrai diszmárna életre kelti az élénkségével a társas akváriumot, de csakis más hasonló mozgású élénk halakkal kell együtt tartani. Mivel a nyugodt halakat az élénkségével erösen zaklatja.

 

A szisztematikus (rendszeres) egységesség hiánya miatt a besorolását megpróbálta a különbözö Márna fajoknak L.P. Schultz 1957 -ben megszüntetni azzal, hogy egy sor alaktani (morfológiai) jelleget, bele értve nagyság és a bajusszok (tapogatók) számát 4 különbözö nemzetségnél megkülönböztette: a Barbus, Barbodes, Capoeta és a Puntius -nál. A halaknak a Capoeta nemzetségböl, két bajusszuk van.

 

A törzs forma mellett 1975 -ben a piacon megjelent egy érdekes mutáció (Moosbarbe; Mohamárna;) név alatt; /zöld szinü; hát és has úszója fekete, piros szegéllyel; a végbél úszó fekete, és egy átlátszó széle van/ ez a hal nyilvánvalóan ázsiai tenyésztöktöl származott, ahol még különbözöen szinezett albinó formákat is ebböl a fajból kitenyésztettek. Egy egyértelmü jellegzetesség, amivel a rokon és az egymáshoz nagyon hasonló halakat a következö fajoknál megkülönböztethetjük, az az elrendezése a csikozatuknak: Barbodes pentazona pentazona, Barbodes pentazona kahajani, Barbodes pentazona hexazona és Capoeta tetrazona partipentazona.

 

Elterjedése:  Szumátra, Borneo (Kalimantan),

 

Nagyság:  5 cm -ig; kivételes esetekben 7 cm-ig;

 

Nemi különbség:  a him vörösre szinezett has úszóval, hát úszója vörös szegéllyel, az orr felsö része vöröses. A nöstény egyértelmüen teltebb hasrésszel, és a szinezetében fakóbb. Has úszójának a széle átlátszó.

 

Tartás és tenyésztés:  élénk csapathal, dús hátsó talaj rész beültetést és úszó teret kedvel. A mozgás kedve miatt csakis hasonló élénk csapathalakkal társitani. Rágcsálja szivesen más halaknak a hosszan lógó rojtozott szerü disz úszóit, ezért nem szabad fátyolos úszójú halakkal társitani. Szeret világos és tiszta vizet. Vizhömérséklet 22 - 24° C, tenyésztéséhez ugy 26° C. Tenyésztése párban lehetséges, a tenyészmedencéje ugy 10 liter tartalommal. Szükséges finom levelü növény vagy mesterséges ivófonat vagy ivási alap (szubsztrátum). Ikra rablók! A vizének lágynak és könnyen savanyúnak kell lennie. A tojások eléggé nagyok (1 mm) és ragadnak. Az embriók 36 óra után kibújnak, és még több napig fogyasztanak a szik zsákjukból. A szabad úszás után azonnal artemiákat vesznek fel, és gyorsan növekednek.

 

Táplálék:  Èlö és száraz eleség. Falánkságuk nagy, és e -miatt nemszabad túl etetni öket.

 

--

AQUARIENFISCHE zweite Auflage, 1990; Text von Ivan Petrovický, Ins Deutsche übertragen von Jürgen Ostmeyer, Bearbeitung der deutschsprachigen Ausgabe von Klaus Wilkerling;  1990 Aventinum, Praha. (1. Auflage Artia, Praha 1982 )

 

Bleeker Pieter (1819 - 1878) Holland természetkutató és orvos. Hosszú évekig Indiában és Jávában élt, és itt összeállitott egy terjedelmes gyüjteményt a halak állatvilágáról (Fischfauna). Egy nagy számmal elsö leirásokat publikált; és a müve  "Atlas ichthyologique des Indes Orientales Néerlandaises, publié sous les aspices du Gouvernement colonial néerlandais" ami 9 kötetben 1862-1877 -ben, Amszterdamban jelent meg, Ö állitotta fel az elsö összefoglaló átvizsgálást a Dél-Kelet-Àzsià-ból származó halakról.

 

--

A Prof. Sterba, nagyon részletesen a családban és a nemzetségben tárgyalja a fajt.

 

Barbus tetrazona; Sumatra, -Viergürtelbarbe, fogságban az élet elvárása, több mint 5 év van megadva; Quelle: Aquarien Terrarien  12/67; ( a magyarnak megfelelö "SZUMI" ) (Kiértékelés nélkül, minden egyes adat a szerzö kutatási munkáját, tapasztalatait, véleményét tükrözi és adja vissza, forditotta..mint kis info CarloB)