thehassan Creative Commons License 2006.08.15 0 0 12988
De :)

Szerintem a lufit is én mondtam :)

Amit mondasz, az térképezésre jó, de szerintem nem ez lesz a feladat. Térképezni egyébként is kényelmesebb műholdfotóról, a mai (kereskedelmi*) műholdfotók igencsak részletgazdagok. A katonaiak meg pláne, de azokon sokszor van valami pecsét is, amin szerepel a "Secret" szó valamilyen jelzős szerkezetben...

Egy útvonalrepülést is meg lehet csinálni programból, de mi van, ha útközben meglát valamit a kamera (és van valós idejű képátvitel)? Vagy közbejön valami? Egy taktikai felderítő UAV igényli (szerintem) a programirányítást is, de a valós idejű irányítás lehetőségét is.
A Global Hawk más tészta. Annak megmondja az ember, hogy merre keringjen, aztán elvan az ott egy napig. A HMTH gépe a maga kb. 200 km-es hatótávolságával taktikai igényekre jó. Meg tudja nézni, hogy milyen a terep, végig tud követni egy konvojt egyik településről a másikra, valós idejű infót tud adni. Akkor, ha a körülmények is megfelelőek. Csak lenne belőle legalább 2, de inkább 3 (egy repül, egy felkészül, egy karbantartáson) a műveleti területen.

És nem csak a gép képességein múlik a használhatósága, hanem azon is, hogy a beszerzett adatokat, elsősorban a képeket, hová és milyen gyorsan tudják eljuttatni. Pl. nem tudom, de érdekes lenne tudni, hogy a gép és a vezérlő között a videoanyag milyen formában halad, léteznek-e a vezérlőtől független vevőterminálok, vagy megoldott-e a vezérlőből a képanyag átjátszása a terepre. Ez nagyban növelheti a feladatot végrehajtók rendelkezésére álló infó mennyiségét és lerövidítheti a reakcióidejüket. Emellett köré lehet szervezni egy jófajta térinformatikai rendszert... de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.


*: nem a maps.google.com, hanem a "valódi" kereskedelmi felvételek, mondjuk 1-2 méteres felbontással
Előzmény: Princ of Carpatia (12986)