zoleeh Creative Commons License 2006.08.08 0 0 10518
Sziasztok!
Fűtéskorszerűsítés előtt állok és nem megfelelő tudásanyagom miatt (pedig treníroztam az elmúlt időszakban rendesen) szeretnék tanácsot kérni tőletek.
A kecó adatai: 74-ben épült, a felső szinten lévő, lapos tetős, téglaépítésű 58 nm-es kétszobás lakás, délnyugati tájolással és a tavalyi év során kicserélt új nyílászárókkal. A lakás kerületének kb. a 2/3-án hidegfallal „rendelkezik”. A jelenlegi rendszer: vízmelegítő – FÉG V4, fűtés - egy nagyobb és két kisebb FÉG konvektor, valamint egy Calor II-es falimelegítő; főzés-sűtés: 4 égős Karancs tűzhely sütővel. A lakásban a szüleim laknak, évi kb. 2000 köbméter gáz fogy.
A lakás adottságai miatt csak turbós készülék jöhet szóba, és természetesen csak radiátoros fűtés lesz. Mivel igen kicsi a lakás próbáltam minél kisebb teljesítményű fali turbós kombi cirkót kiválasztani. A rendszert rádiófrekvenciás szobatermosztáttal szeretném majd vezérelni. Pillanatnyilag ott tartok, hogy a Saunier Duval két megoldása közül nem tudok dönteni. 1. Renova Mini F12E + egy 60 v. 100. literes indirekt fűtésű tároló 3,5 kW-os minimális fűtésteljesítménnyel v. 2. Themafast F25E H-mod átfolyós rendszerű kombi 4,1 kw-os minimális fűtésteljesítménnyel. A két megoldás között árban nincs jelentős eltérés.
Kérdéseim:
1. Jól tévedek, ha egy ilyen átalakítástól maximum évi 300-400 köbméter gáz megtakarítást várok, ami eltörpül a kb. 800 ezres beruházási költség mellett?
2. Melyik rendszert válasszam, ha elsődleges szempontom a minél kisebb energiafelhasználás, és csak azt követi a komfortosság? Melyik rendszerhez illeszthető jobban esetleg egy későbbiekben melegvízkészítésre használandó napkollektoros megoldás? Pl. az 1. rendszer víztárolója funkcionálhat a napkollektor tartályaként is?
3. Esetleg valami más ötlet készülékre, nem zárkozom el még a FÉG-től sem…SŐT.
4. Nem tudom létezik-e olyan épületgépész aki ilyen kis rendszer megtervezésével bibelődne, de ha tudtok ilyet, ne kíméljetek :-)

Ha túl nagy baromságokat írtam, fogadjátok el mea culpázásomat!
Köszike!