A falu Bikája Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1069

Elhalálozott az otthonteremtési program


2006. augusztus 7. 13:36


Drámai számok jelentek meg az otthonteremtésben, csökkent mind az új építési engedélyek, mind a használatba vett lakások száma - mutatott rá Mádi László hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.


 

 

A Fidesz szakpolitikusa rámutatott, 2006 első félévében 14 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, 20 százalékkal pedig a kiadott engedélyeké. Hozzátette: ha csak a második negyedévet nézzük, akkor a tendencia még rosszabb, hiszen ekkor 25 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, és 30 százalékkal az új építési engedélyeké. Meggyorsult tehát a visszaesés - húzta alá Mádi László, aki egyben emlékeztetett arra, hogy 2001-ben, a Fidesz-kormány idején a polgári otthonteremtés eredményeként milyen növekedés volt tapasztalható a piacon.

 

2001-ben megszületett az otthonteremtési program, 2004-ben infarktust kapott, és most, 2006-ban elhalálozott - húzta alá az otthonteremtési műhely vezetője.

A fideszes képviselő rámutatott arra is, hogy a forinthitelek nem csak a kamatplafon megszüntetése miatt drágulnak a jövőben, hanem azért is, mert a Gyurcsány-csomag által bevezetett bankadó terheit a pénzintézetek automatikusan a hitelfelvevőkre hárítják majd. Ugyanakkor a forint gyengülése miatt drágulnak a devizahitelek is - tette hozzá Mádi László. Csökkenő támogatás, növekvő törlesztőrészletek, visszaeső lakásépítési kedv és emiatt növekvő munkanélküliség - összegzett a politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy kedvezőtlen tendenciák már a fővárost is elérték, hiszen 2006 első félévében Budapesten egyötödével kevesebb lakás épült, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

fidesz.hu