megabear Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1551

ezekhez a gondolatokhoz szeretnék csatlakozni:

 

Nem a drogok felelősek a "drogproblémáért" hanem a társadalmi viszonyok.

 

első gondolat: Nem egy drog fontos társadalmi szerepet töltött be a történelem során. Igaz, ott nem tiltották őket, hanem az adott helyzetekben előírták (pl. délamerikai korai indián kultúrák), de még napjainkban is itt-ott találni erre példát (Jemen: "kat" fogyasztás délután a férfiak beszélgetése közben)

 

második gondolat: Szinte mindenki megkóstolja az alkoholt, miközben felnőtté válik. ennek ellenére az alkoholizmus nem 100%-os a lakosság körében. Vannak azonban olyan vidékek, országrészek, országok, ahol jellemzően magasabb az alkohol probléma előfordulási aránya, mint másutt. Érdekes, hogy többnyire ez egybe esik más problémák társadalmi halmozódásával is.

 

harmadik gondolat: És valóban, a szervezett bűnözés hihetetlen megerősödését az alkohol tilalom tette lehetővé az USA-ban. Valószínűleg nem lehetne ilyen hihetetlenül nagy bót a kábítószer sem, ha nem lenne illegális a vele kapcsolatos tevékenység. Nem azt mondom, hogy kevesebb fogyasztó lenne, csak azt, hogy kevesebb - sokkal kevesebb - kriminális esemény kapcsolódna hozzá. A fogyasztók száma és a fogyasztásból származó egészségkárosodás, egyéni és családi, sőt társadalmi kár hasonlóan alakulna az alkoholéhoz - de ez most is így van.

Előzmény: Platon (1542)