Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 12825
Szervusz Hassan!

Ez így egy kicsit módosítja a képet, de még mindig nem megnyugtató a helyzet. Idegesítően sokszor hangzik el, hogy nehéz helyzeteket majd helyettünk a szövetég fog megoldani. Való igaz, hogy a szövetség egy lehetősége ezen helyzet megoldására, de megint csak a történelmi tapasztalat azt mondatja velem, hogy csak erre bazírozni nem lenne szabad. Ráadásul a történelem még nem látott örök életű katonai szövetséget! Korábban már írtam erről is: A legutóbbi Öböl-háború elég komoly szakítópróbája volt a NATO-nak is, amin el kellett volna gondokoznunk.

Ahogy már modottam talán: Magam is egyetértek azzal, hogy békeidőben ne tartsunk fel teljes, tömeges méretű haderőt, ugyanakkor nem szabadna megfosztani magunkat attól a lehetőségtől, hogy záros határidőn belüli mozgósítással jelentős mértékben megnövelhessük az országvédelmi (!!!) képességünket. Elvileg a jelenlegi alkotmány se nagyon engedné ezt meg, bár azt lehet módosítani! :) Ez bizony nem csak pénz kérdése - ami sokkal kevésbé aggaszt - hanem szaktudásé is, amelyet több területen is hagyunk kihalni. Ezek ismételt megszerzése nem megy egyik hétről a másikra.

Természetesen a biztonságunk most hangsúlyozott módja sokkal gazdaságosabbnak tűnik és persze egyszerűbbnek, mint az általam említett. De feltétlenül ez a legjobb út? Túl keveset foglalkozunk ezen felfogás hatástanulmányaival!

Azért kissé meglep, hogy mindezt meg lehet tenni Magyarországon, miközben az emberek többsége még mindig azt hiszi, hogy a MH elsődleges feladata az országvédelem. A minap a pacifistákhoz sorolt egyik kisegyház egyik tagja is kérdőre vont, amikor megtudta, hogy katonai vagyok, hogy képesek lennénk-e megvédeni magunkat egy országot ért támadás ellen, mert őt aggasztják a környékünkön történő események. Természetesen hoztam a "szövetségi" magyarázatot, mire ő hasonló módon kezdett el érvelni, mint én szoktam. (Történelmi példák, stb.) Elég tudathasadásos ország ez!

Kétségtelen, hogy a környezetünkben is csökkentik az aktív haderők létszámát, de arról nem szólnak a híradások és források, hogy miként látják az országvédelem más kérdéseit - mozgósítás, katonai és gazdasásgi tartalékok, hadiipari kapacitások, stb.

Üdv: Hamburger