Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 12799
Szervusz Hassan!

A nyelvismeret és a tolmácsok vonatkozásában teljesen egyetértek Veled. A misszió jellegéből fakadóan is ezek kiemeleten fontos kérdések.

Ha a srácok vittek volna nehéz - technikát, akkor azzal nem kéne naponta parádézni, de valamivel illene kompenzálni a Falconok hiányát! Nagyon helyesen az F-16-osok sem a nem létező helyi reptéren állomásoznak, hanem arrébb, de gondolom, hogy a rossz fiúk azért is ezt tudják és van a gépeknek némi visszatartó ereje. (PSYOPS!)

Szia Közvetlen!

Nem ítéllek el, sőt.....! Valahol hasonlókat gondolok én is. Van egy általános privát véleményem az ilyen missziókról, de ki nem hagynám, főként ha ott vannak a beosztottjaim is. Való igaz, a katonák ki akarják próbálni önmagukat veszélyes helyzetben is és ilyenkor nem az számít, hogy mit gondol a misszió jogosságáról!

Magamtól nem mennék oda, de ha a hatalmat megtestesítő,vezetőink azt mondják, hogy menjünk, akkor viszont kutya kötelességem készen állni a feladatvégrehajtásra, még ha ez esetleg önkéntesnek is van feltüntetve. Csak halkan jegyzem meg, hogy a törvénybe nem véletlenül került be a "parancsnra" változat! Azt is próbáltam már magyarázni, hogy az önkéntesség a magyar katonák számára kissé "megerőszakolt", de ez az erőszak inkább közvetett és pszichikai eredetű, mint tényleges. Aki akar, az ki tud belőle maradni és való igaz, hogy amikor valaki erre jelentkezik, akkor tulajdonképpen "prostituálja" magát, akinek ugyebár nem illik sikítania, ha ........ A közvetettség kb. annyit jelent, hogy ha kimaradsz belőle, akkor talán kevesebbnek fognak tekinteni, mint aki kint volt. Versenyhelyzet van a MH-ben is! (A helyzet kísértetiesen emlékeztet engem Mo II.vh-s beugrására!)

Katona esetében nem az a lényeg, hogy ő mit gondol. A feladatot legjobb tudása szerint végre kell hajtani akkor is, ha nem ért vele egyet. Az esetleges saját veszteségekért viszont éppen ezért nem neki kell viselnie az erkölcsi felelősséget a lakosságunkkal szemben. Mert mindenféle ilyen helyzetnek van erkölcsi felelőssége. Vietnámban is az volt a lényeg, hogy mekkora az a felelősség (veszteségek mértéke), amely még elviselhető a politikusok számára. Egy idő után már nem volt elviselhető. Lehet, hogy ez lesz Irakkal és Afganisztánnal is. Mert nagy veszteségek esetén előbb, vagy utóbb meg fogják kérdezni, hogy ki küldte őket oda és ennek mi volt a pozitív hozadéka?

Hamburger
Előzmény: thehassan (12794)