thehassan Creative Commons License 2006.08.07 0 0 12794
Kétség mindig van. Nekem is van. Általános is, katonai is, meg szűkebben szakmai is.
Az afgánok egy része akarja, más része nem. Ez általában így van a dolgokkal. A hollandok eddig dolgoztak azon, hogy több afgán akarja mint amennyi ne. Folytatni kell ezt a munkát. Kenőpénzzel, mecsetépítéssel egyaránt. Azért lehetőség szerint orientálni a helyieket, hogy inkább mecset, mint baksis :) . A hollandok már tolták ott az ipart egy ideje, és állítólag nem voltak eredménytelenek.
Mindent nem tettünk meg. Én nem vagyok lövész, pláne nem CIMIC-es szakember, de azért lennének ötleteim, hogy mire lenne szükség - amikre aztán ne legyen szükség.
Jó lenne helyben MEDEVAC meg légimozgékonyságú gyorsreagálású erő. Csak éppen nincs helipad P.E.K.-ben. A hollandoknak sem volt. Mazari-ban viszont ott van - hát akkor meg kell teremteni a feltételeit, hogy használhassuk, ha kell. Felesleges azon gondolkodni jelen állapotban, hogy milyen jó lenne, ha lenne. NINCS. Kölcsön kell kérni. Irakban is ez volt. Nem mondom, hogy ez így jó, de ez a valóság.

Viszont nem tudom, mi a helyzet a tolmácsokkal? Emiatt igencsak aggódok. Nem ártana minden katona fölé személyi csapásmérő űrállomás, mert az növeli a force protection-t, de a tolmács jelenleg fontosabb kérdés. A bázisról szerintem nem mehet ki csoport tolmács nélkül. De milyen tolmács? Pastu-magyar? Erre kicsi az esély? Pastu-angol? Nem sértve senkit, de milyen nyelvtudással mennek ki a katonák? Interkulturális interakcióhoz (szép, nem?) középfok nem biztos, hogy elegendő! Van, amikor igen, van, amikor nem. (Nem is beszélve arról, hogy emellett még hány nyelv van ott...)
Fontos a vadászbombázó. De emberekkel beszélni naponta kell. A felkészítésen vajon volt alap nyelvoktatás? Megkérdezem majd holnap a kollégákat, akik lent voltak. Csak az alap haverkodó kifejezéskre gondolok, köszönés, elköszönés, ilyesmi. Ez már sokat jelenthet. Sokkal többet, adott esetben, mintha Scud-okat telepítenénk a táborba (főként azért, mert Scud-unk sincs :) ).

A hollandok viszonylag light felszereléssel voltak kint. Kerekes páncélosok, felfegyverzett és fegyvertelen terepjárók. Ha ehhez képest megjelenne a magyar csapat tankokkal meg önjáró aknavetőkkel, az nem növelné a népszerűségi indexet.
Előzmény: Kuruc71 (12791)