negyedikk Creative Commons License 2006.08.07 0 0 67
A helyzet az, hogy valóban nagy szerepe van a fantáziának a "sejtésem" kidolgozásában. Jó is lenne, ha minél több ilyen konkrét indoklású ellenvélemény születne., mert akkor van min vitatkozni.
Én abból indultam ki, hogy a mai embernek valamikor ki kellett lépni az "atomizált nagycsaládi" korból, mivel szinte az összes természeti nép törzsi szervezettségben él. Mikor is? Hát jóval több, mint 10 000 éve, mert akkor már kezd feltünedezni a földművelés, ami épp a törzsi fejlődés ellen hat, a ma is ismert kiscsaládok, és a birodalmak (rabszolgatartó) irányába tolja a fejlődés szekerét. Szóval legalább 20 000 éves a gyalogtörzs, és ez jó egyezést mutat a szellemi kultura fejlődésével, hisz a barlangrajzok, egyéb kulturális megnyilvánulások 10-20 000 éves intervallumban szórnak. Innen már csak egy ugrás annak a tudományos megfigyelésnek a beintegrálása, miszerint a neanderek viszonylag gyorsan, úgy 30 000 éve tüntek el tömeges méretekben Európából. Ennek nem mond ellent az, hogy találtak párezer évvel később is szigetszerüen túlélőket, és az sem, hogy találtak HSS-NV "öszvéreket", akik mint itt valaki már írta, valszeg szaporodásképtelenek lehettek.
És van még egy gyenge érvem. A nyelvet többen 50 000 évesnek becsülik. Sztem a nyelv nem alakulhat ki az atomizált nagycsaládi korszakban, mert akkor igen gyér az érintkezés a szomszédos nagycsaládok között is, nagy területekre kiterjedő kultúra csak egészen kivételes okból jöhet létre. Talán ilyen az obszidiánbányászat, de az is legfeljebb 20 000 éve kereskedelmi tárgy. Szóval a nyelv (nem a beszéd) kialakulásához szükség van a nagycsaládok intézményes és békés érintkezéséhez, ami csakis törzsi keretekben képzelhető el.
A nyelv ugyan kitolná a törzsi szerveződés időpontját 50 000 évre, de sztem inkább a nyelvészeknek kellene visszatérni a 35 000 éves időpontig, mert így viszont érthetővé válik a neanderek viszonylag gyors eltűnése is. (Erre egyébként már sok elképzelés született. Leginkább a fertőzés tartja magát, de ez sztem tarthatalan.)
Na szóval sok a spekuláció, de nagyon másként meg nem történhetett. Illetve ki kell találni, hogy így miért nem, és máshogy meg miért történhetett.

Az, hogy az NV és a HSS együtt élt min. 12 000 évig, közvetve engem igazol, mivel a HSS csak akkor vált képessé az NV kiszorítására, mikor a fejlődésében jelentőset lépett előre. "Gyárilag" tehát az egymás mellett élés volt a rendszerbe kódolva. Ha nem így történt, annak két oka lehetett, vagy az NV vesztett a képességeiből, vagy a HSS tett szert valami döntő pluszra az NV-vel szemben. Nos ez a döntő plusz sztem az addigi ellenségekkel (a szomszédokkal) való szövetségkötés képessége, amire az NV képtelennek bizonyulhatott. És ez a szövetségkötés képessége bizony elég nagy szellemi teljesítmény ahhoz, hogy valóban vízválasztó legyen
Előzmény: geo13 (64)