Siphersh Creative Commons License 2006.08.05 0 0 1544

"Mindent el kell követni"? Azt is, ami nem javít, hanem ront a helyzeten? A marihuána-fogysztóknak ugyanúgy 10%-a függő, mint az alkohol-fogyasztóknak. A dohány esetében ez a szám gondolom, magasabb. Aki nem függő, annál nyilván nem is kérdés, hogy megvan-e nélküle. De az alkohol-függőség sokkal súlyosabb, mint a marihuána-függőség. Funk Sándor szerint. És a téma egész szakirodalma szerint.

 

Én úgy tudom, hogy abban is általános szakmai egyetértés van, hogy a dohány és az alkohol egészségkárosító hatásai jóval valószínűbben fordulnak elő, és súlyosabbak, mint a marihuána esetében. De ez egy ténykérdés, vagyis nincs mit vitázni rajta, mindenki olyan forrásból tájékozódik, amit megbízhatónak tart.

 

A topik témája szempontjából viszont nem az az érdekes, hogy milyen káros a marihuána. Hanem az, hogy a fogyasztók karhatalmi üldözése javít, vagy pedig ront a helyzeten. Az, hogy a fogyasztás mértékét nem csökkenti, már csak abból is látszik, hogy a drogfogyasztás dekriminalizálása sehol nem okozott növekedést a fogyasztás elterjedtségében. Az, hogy "mindent el kell követni" nem jelentheti azt, hogy teljesen fölöslegesen erőszakkal üldözik azokat, akiket védeni kellene.

Előzmény: naiv (1543)