Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.08.05 0 0 9572

Félreérted a helyzetet!!!

 

Sjose éppen hogy most örökítette meg az örvendetes állapotokat, vagyis ismét folytatódnak a régészeti feltárások és helyreállítások!  :-)))

 

Eddig volt siralmas az állapota, mivel csak egyetlen bástyáját javították ki és fedték le, pedig Ónod várát a Perényi család idején négy olaszbástyával erődítették meg.

 

Néhány rajz a múltjából és jövőjéből:

 

Le Dentu hadmérnök 1639-es metszete

 

A végvár és a palánkkal övezett mezőváros alaprajzaKőnig rajza a jelenlegi állapotokrólEz pedig a rekonstrukciós elképzeléseVagy ilyesmi...Az egyik bástya részletévelÓnod vára és környezete a jövőben

 

Megjegyzéseim a rekonstrukciós rajzokhoz:

 

Örvendetes, hogy tervezik a külső vizesárok teljes bemutatását természetesen vízzel feltöltve! A zárt várfal helyreállításával ismét egy őrizhető, kiállítóhelyiségekkel ellátott "kulturvár" fog lenni az ónodi romokból.  :-)

 

Szomorúságra ad okot, hogy a helyreálllítók még mindig a Velencei Charta szellemében gondolkodnak, vagyis a kő és kisrészben téglából épített középkori várban rengeteg üveg + acélidom részletet akarnak felhasználni. Ugyanígy nem érthető a számomra, hogy miért csak két bástyát akarnak lefedni, a mások kettőt csak szomorú torzóként félig-meddig kiegészítve???

 

Persze összességében jó hogy pénzt és energiát áldoznak az ónodi várra!   :-)

Előzmény: courage the dog (9568)