Reventlow Creative Commons License 2006.08.04 0 0 9570

Nálad már szerepel a Loch Ness partján fekvő Urquhart Castle, így hát e várrommal folytatom. Mi tagadás keveset tudok erről a XIII. században épült erősségről, melyet több család is birtokolt , szerepelt az angolokkal folytatott harcokban. A várat az úgynevezett jakobita mozgalom leverése után 1692-ben robbantották fel ( a Stuart trónkövetelő támogatást élvezett Skóciában, ezért a győztesek itt is némi várrobbantásokat végeztek).

 

Déja vu érzéssel tekintettünk ezért a romra, melynek alaprajza jól felismerhető , falai is több helyen magasan állnak. Sokan keresik fel, szerepel a Historic Scotland Explore nevű kezdeményezésben is, melynek lényege, hogy előre  befizetett összeg fejében bérletet válthat az ember összesen 75 skóciai kastélyba, katedrálisra, sőt whisky-üzembe is. Nagyon okos megoldás, látható, hogy szívükön viselik az idegenforgalmat és szeretnék, hogy az emberek megismerjék a múlt emlékeit.

 

De akkor néhány kép:Urquhart Castle, mögötte a Loch NessA várárok É felőlA híd és a kapu

 

 

Az öregtoronyKilátás az öregtoronyból a vár Ny részéreAz öregtoronyból a vár K részeA vár É része az öregtoronnyal

 

Arra nem jöttem rá, hogy az Urquhart klán vajon ténylegesen birtokolta-e a várat, és ha igen, mikor, meddig. A név persze ismerős, hiszen aki látta A híd túl messze van című filmet, vagy olvasott az arnhemi - kudarcot vallott  - szövetséges ejtőernyős-hadműveletről, tudja, hogy e klán tagja, Roy" Urquhart tábornok vezette az arnhemi hidat támadó 1. brit ejtőernyős-hadosztályt

Előzmény: Lothiriel (9565)