otranto Creative Commons License 2006.08.01 0 0 5786
A sorhajó elnevezés valóban a vitorláskorszak öröksége, de a HMS DREADNOUGHT megjelenése után az "all big gun" hajókat nevezték csatahajónak vagy egyszerűen az első ilyen típusú hajó után dreadnoughtnak.
A korábbi hajókra a linienschiffe elnevezést, illetve pl. az osztrák-magyar RADETZKY osztálynál a pre-dreadnought elnevezést használták, amely átmenetet jelentett a sorhajók, és a modernebb dreadnoughtok között.

A magyar nyelv a gunboot-okat tükörfordításban ágyúnaszádnak nevezi.

"A magyar szaknyelvben ,,tuzersegi naszadnak" neveznek folyami ornaszadokat es gyarmati ,,tuzersegi hajokat""

Nem, a magyar szaknyelv a folyami hadihajók kapcsán őrnaszádokról (WELS? BARSCH? VIZA ...stb, illetve monitorokról (TEMES, LEITHA, SZAMOS, ENNS? BOSNA...stb).
"Tűzésrségi hajók" elnevezéssel még nem találkoztam, természetesen ez enm zárja ki létezésüket.

Ami az osztrák-magyar flottát illeti, már a századelőn is 3 féle elnevezés létezett a torpedójárművekre:

Torpedónaszád, torpedóromboló, és torpedóhajó (Pl: PANTHER, TIGER, amelyet később LACROMA néven tengernagyi jachttá alakítottak át.)

"Eredetileg olyan osztaly, hogy ,,kazamatahajo" nem letezett (ezek is a csatahajokhoz tartoztak)."

A kazamatahajó nem osztálybasorolást, hanem típusmegnevezést jelöl. Fénykorukban, a 19. század második felében ezeket a hajókat páncélosnak vagy kazamatahajónak nevezték, a csatahajó megnevezést még nem alkalmazták.
tudomásom szerint a kazamat elnevezés nem a páncélzatra utalt, hanem arra, hogy a hajók fötüzérsége páncélozott kazamatákban volt elhelyezve.

A MAS-sal kapcsolatos kérdésekben ezek szerint forrás áll forrással szemben, mind a rövídítés, mind az akciókban résztvett naszádok jezése tekintetében.
Előzmény: Zicherman Istvan (5770)