enginer Creative Commons License 2006.07.29 0 0 10412

"és itt most elkezdtem nem érteni a dolgot. A folyamatos szabályzás jelenti ugye azt, hogy nem lekapcsol, hanem teljesítményt csökkent. Akkor miért nem ajánlják ezt felültervezett teljesítménynél?"

 

Azért, mert a mostani messze túlméretezett készülékek nem képesek megfelelő mértékben levenni a teljesitményüket. Bizonyos teljesitmény igény alatt elvesztik szabályozási képességüket és csak buta ki-be kapcsolgatós üzemre képesek.

Egy max. 10kW hőigényü lakásba is beraknak egy 24kW-os készüléket ami a teljesitménye 40%-ig képes levenni a teljesitményét, ami kb. 9,6kW.

A 24kW-os készülék ebben a 0,4kW-os sávban tud csak szabályozni,a gyári 60% helyett! (ezért aztán nagyon sok értelme van kiadni x+100ezret a szabályozásért!)

A túlméretezett készülékek minimuma közel akkora, mint az igény maximuma, igy nem is szabályoznak semmit se, csak ki-be kapcsolgatnak,elvesztik azt az előnyüket amiért többe kerülnek, csak a fűtésiszezon 5%ban van igény a maximális fűtési teljesitményre, a maradék 95%ban lenne értelme a teljesitmény csökkentésének, amit ugye a túlméretezett kazán nem tud megoldani.

 

Sajnos a szerelők/tervezők képesek a korszerű készüléket is lebutitani a saját szintjükre. :))

A gyártók meg csak ilyen készülékeket hoznak ide, mert mindenki csak ezeket veszi! :))

 

Előzmény: Marcesz (10410)