kívül a magyarázat Creative Commons License 2006.07.29 0 0 12733
          Néhány példa a homo interneticusok hozzászólási kultúrájáról

figyelő válasz | megnéz | könyvjelző 2006.07.29 09:17:26 (12732)

Mivel rendkívül intelligens és művelt vagy, s ezt minden hozzászólásodban igyekszel tudtunkra adni (némely személyek gyalázásán kívül tulajdonképpen erről szól minden bejegyzésed), nagyon választékosnak szánt stílusban, hát engedj meg egy megjegyzést:

"...Vásárhelyi Mária (mint nekrológszerző) egy betegesen gyűlölködő, bosszúszomjas, érzéketlen tapló." -

az egy névelő jelen szerkezetben tökéletesen fölösleges...

:-)

Előzmény: kívül a magyarázat (12725)

Ezzel szemben én soha sehol nem állítottam, hogy művelt volnék. Ha állítottam magamról valamit (szinte semmit), akkor (egyszer-kétszer) épp az ellenkezőjét állítottam. Például:

kívül a magyarázat válasz | megnéz | könyvjelző 2006.07.21 18:05:55 (3844)

Kedves bolsh,

Erre nagyon könnyű a válasz: nem tudom.

Nem vagyok egy enciklopédikus műveltségű ember, s akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Nem tudom, hogy az időről ki mit mondott, én egy tipikusan Józsefattila-barbár vagyok, tehát azt, hogy ő miként vélekedett az időről, nagyjából meg tudom mondani.

v.l.

Előzmény: bolsh (3819)

Vagyis én lényegében véve két dolgot állítottam. Az egyik: nincs igazuk azoknak, akik nálam intelligensebbeknek („interiorizáltabban, bensőbben és reflektáltabban gondolkodó olvasó- és írótársaiknak”) hiszik és hirdetik magukat. Például:

Állományjavító válasz | megnéz | könyvjelző 2005.07.28 18:00:55 (9298)

OFF
Szegénykém, túlkompenzálás ez, dühödt bizonyításvágy, debattőri tevékenységed nagy része az, holtt kétségkívül nem vagy híján bizonyos fogalmazói vénának, olykor egészen bőven csörgedez ez a véna, mondhatni, az arany ere, de arra nem elegendő, hogy érvényes nyelvi vagy stiláris kritikával illesd valószínűleg néálad autentikusabb, ha nem is az a jó szó, hogy genetikai, de mindenesetre olykor társadalmi meghatározottságú módon interiorizáltabban, bensőbben és reflektáltabban gondolkodó olvasó- és írótársaidat.
ON

Vagyis én azt állítom, s igyekeztem bizonyítani, hogy ezek a nagyszájú, pökhendi emberek kb. akkora bunkók, mint én vagyok, sőt olykor még nálam is furkóbbak, műveletlenebbek.

A másik: én nem azt állítottam, hogy művelt volnék, hanem azt állítottam szó szerint (s igyekeztem bizonytani), hogy „Vásárhelyi Mária (mint nekrológszerző) egy betegesen gyűlölködő, bosszúszomjas, érzéketlen tapló” (nekem a névelő idekívánkozik – ízlés dolga).

Azért állítottam ezt, mert Vásárhelyi írt egy nekrológot Eörsi Istvánról, s a nekrológban saját tyúkszaros kis sértettsége okán jól megrugdosta a halottat, nem részletezem, le van írva, hogy miként.

Azt állítom továbbá, hogy valamely névelő alkalmazása, avagy mellőzése nem intelligencia, hanem részint nyelvi műveltség, pallérozottság, részint ízlés kérdése. Az intelligenciához ennek semmi köze. Már abban az esetben persze, ha a „rendkívül intelligens és művelt vagy” szerkezet nem tautológia. Annyira azért volnék „intelligens és művelt”, hogy ezt tudom. Még ha nem is vagyok „interiorizált”.