- duplagondol - Creative Commons License 2006.07.26 0 0 5648

Ne várj túl sokat, azért nekiállok.

 

Csákberény talán az egész országban a leginkább háború sújtotta falu volt, igaz, az onnan köpésnyire fekvő Zámollyal együtt. Bp.-ről hazafele menet, a buszon mesélte el nekem egy öreg élete legemlékezetesebb karácsonyát. Minden pillanatban készen voltak arra, hogy levonuljanak a pincébe, ha a falu szélén megjelennek az oroszok. A rádió nem működött, az újságok hasznavehetetlenek voltak, ők viszont, minden mindegy alapon, készültek az ünnepekre. Ahogy azt ő elmondta (meglehet, némileg szépítve a dolgon) az orosz váratlanul tört be a házukba; ők szó nélkül nézték, miközben rájuk fogta a dobtáras gépfegyvert, eltelt vagy fél perc, mire az egyik Iván felkapta az asztalra helyezett ünnepi tortát és elfutott vele, a társai pedig utána.

 

A faluban egyébként dívott egy szokás akkor, amikor beköszöntött a motorizáció. A Pannóniákat beszerző helybéliek nekivágtak a Vértesnek, és elkezdték begyűjteni azokat az acélsisakokat, amit az elesett német katonák sírján helyeztek el. Az éber móri járási rendőrség először meg akarta büntetni őket..

 

Fehérvárcsurgón az egyik helybéli a bozótosban talált egy német katonasírt. Kigyomlálta körülötte a gazt, teljesen rendbetette, majd megnézte a fejfát vagy kiásta a dökcédulát, már nem emlékszem pontosan. A lényeg, hogy rájött az illető nevére, származási helyére, kikutatta a rokonságot, majd egy telefonhívást intézett az NSZK-ba. A rokonok szinte azonnal jöttek, nem kell mondanom, mennyi ajándékkal a vállukon, utána még többször is ellátogattak Magyarországra. Így utólag nézve valószínűleg nem jár ilyen jól, ha egy orosz sírt talál meg..

 

1945. március 16-án indult meg a 2. Ukrán Front támadása Csákberény-Zámoly vonalában, a célkeresztben Béccsel. A bevezető ágyúztűz a források szerint kisebb tűzvihart okozott, a Vértes lankáinak a fáit szinte egy az egyben elpusztította. Akkor már nem a Breith-csoport védekezett a térségben, hanem egy honvéd seregtest, tökéletesen gyengén felszerelve. Annyit tudtak tenni, hogy nem futottak szét azonnal: néhányan bevetették magukat a közeli Sörédre, ott érte őket az oroszok közvetlen tüze.

 

Fehérvárra '45 januárjának végén kemény harcok után vonultak be a németek, a visszaemlékezések szerint a döntő pillanatban egy P-VI-os tank vonult végig a főutcán. A Fejér Megyei Hírlap lehozott egy képet, amin az első világháborús huszáremlékmű (Tízes Huszárok) mellett egy német tank parkol le. Nehezen lehetett kivenni, de ahogy én néztem, ez egy P-IV-es volt, valószínűleg kísérte a Tigrist. Az SS nyomában megérkeztek a veszprémi nyilas hatóság emberei is, ők elsősorban nem az oroszok ellen próbálták bevetni az oldalfegyvereiket.

 

 

 

Ez már egy viszonylag közismert kép, 1945 március közepe után készült, amikor már újra a szovjeteké volt a város. Baloldalt a később áthelyezett Szentháromság-emlékmű látható, a háttérben a Fekete Sas Szálló és a Vörösmarty Színház épülete (ezt egyébként a napokban újították fel, mondhatnám, gyönyörűre). Kisebb roncstemető, azt hiszem, nem kell hozzá különösebb kommentár.

Előzmény: Némedi László __ (5647)