showtimes Creative Commons License 2006.07.24 0 0 5606
MIvel itt kezdtük el a szovjet civil veszteségeket, a partizánmozgalmakat, így ide kopizom be Ungváry Krisztián

Népirtás–kollaboráció – megtorlás
A Szovjetunió embervesztesége 1941–1945 című művéből a partizánharcokra vonatkozó részt:

"a szovjet lakosság partizánháborús összvesztesége semmiképp sem haladhatta meg a négyszázezer főt." Egyész, megnövelt SZU!!

A németek ugyanis nem mészárolták halomra az embereket általában (kivével a zsidók, illetve a komiszárok, pártmunkások, s egyes helyi atrocitások, amelyek általában partizántámadás után következtek be)

"Fontos tény, hogy 1943 júniusától a munkaerőhiány miatt a Wehrmacht főparancsnoksága külön parancsban tiltotta meg az elfogott partizánok kivégzését.16 Az elfogott partizánokat németországi lágerekbe deportálták, veszteségeiket ezért a kényszermunkások veszteségei között tartják nyilván. Himmler pedig már 1942. november 3-án parancsot adott ki a partizángyanús vidékek lakosságának deportálására, hasonló célzattal."

Tehát inkább munkaerőként használták, mint felkoncolják. Ungváry szerint a szovjet források nagyvonalúan csúsztattak, mint a partizán mozgalom kiterjedésével, mint a német megtorlásokkal kapcsolatban:
"Sevljakov adatainak megalapozatlanságát az is bizonyítja, hogy csak az Oroszországi Szovjet Szocialista Köztársaság területére 706 000 kivégzett civil lakost ad meg. A kérdéses területen csak minimális zsidó lakosság volt, az áldozatoknak tehát a partizánháború során elkövetett háborús bűncselekmények során kellett volna elpusztulniuk. Csakhogy ez ebben a nagyságrendben nem igazolható! A jelenlegi Orosz Föderáció területén belül csak a Fehér-Oroszországgal határos területeken volt jelenős partizánmozgalom. Csak itt követtek el a német csapatok tízezres (!) nagyságrendben tömeggyilkosságokat. Hasonlóra sehol máshol nincsen konkrét adat. Sevljakov és társai egyetlen orosz várost vagy falut sem tudnának megnevezni, ahol a megszállók ezres, illetve tízezres nagyságrendű népirtást végeztek volna."

"Sevljakov 5,5 millió főre teszi az éhezés és a járványok következtében elpusztultak számát. " - s Ungráry szerint itt még alá is becsülte a valóságot. Véleményem szerint itt van a kutya elásva, tehát a civil áldozatok jó része a nélkülözések és rossz egészségügyi ellátás miatt pusztult el. Persze ezt is a németek számlájára lehet írni, még a Leningrádban éhenhalt hatszázezer embert is, vagy akik agyonfagytak...

A sztálini repressziók áldozatai (a hadbíróságok

és az NKVD által kivégzettekkel együtt) 1 370 00074

Elég szépen osztották tehát saját népüket, s ebben nincsenek benne a német oldalra áltak veszteségei, valamint a háború végén közülük elfogottak, meg civilek, volt hadifoglyok, akik átszálló jegyet váltottak a gulagra...

Hozzá kell még adni a kitelepítések következtében életüket vesztett százezreket. Szóval azért Sztálinék is alaposan kivették a részüket a szovjet lakosság pusztításából.
Előzmény: Zicherman Istvan (5603)