papanatoo Creative Commons License 2006.07.14 0 0 5412

Az odautazásunkat mi is éjszakára tettük, este 7-kor indultunk Pestről /kiérni innen majdnem annyi mint leérni Kecskemétre :-((/, a határon várakozás nélkül jutottunk át.

Megjegyzem szerda este visszajövet láttam hogy,  kifelé nagyon sokan vártak a szerb oldalon kilépésre.

Határon a szerb oldalon rengeteg pénzváltó van, magam a postát választottam, egy 100 EURO-s beváltásával ezért kb. 8600 dínárt adtak. Most tankolni érdemesebb kint, de szvsz kár elnyomni már a zsét benzinre. A határ után qrva sok kamion foglalja el a fél utat lehet kerülgetni. Fölmennve az "autópályára" /mert az nem az/, rögtön zsaruk várták a gyorshajtókat, helyes kis kézi lézerrel.

Ugyan illegális a radardetektor, de baromi hasznos, ha van, szerbeknél is bulgároknál is, a rendőrök 90% mér.

A szerbeknél, illetve a bulgiknál önnmagában az úttal /hasonló a mienkhez :-(/, többi közlekedővel nincs probléma, ugyan a záróvonal és egyéb közlekedést szabályzó jelzés, a helyiek ahogy láttam tájékoztató jellegűnek veszik. A zebra a Bg-n, részemről csak kijelölt helynek tekintem, ahol a gyalogosok átmenekülhetnek egyik oldalról, a másikra.

A szerbeknél három helyen kell úthasználati díjat fizetni 2x430 és 1x1130 dínárt. Jómagam csak belgrád után tankoltam a pályán ÖMV kútnál, ezek biztos, hogy olyan színvonalúak, mint bárhol máshol.

A Nisnél lévő utat már megírtam, szó se róla kalandos, nem mindennapi, leaglábbis nekünk.

Bulgár határon belépve fertőtlenítő fürdön kell átmenni a kocsival /szerencsére száraz volt a medence/ amiért rögtön levesznek 2 euoróra, ha szerencsétek van áramszünet miatt nem kell fizetni /nem tudnak blokkot adni/, akkor viszont lehet állni a határon, ilyenkor az se műkszik.

A határon feltüntett EU-s sáv az csak jelképes /szerbeknél, bulgiknál/, mindenki igyekszik helyezkedni ahogy tud, figyelni kell nehogy bevágjanak eléd.

A bulgár határon a útlevélen kvűl a kocsi forgalmiját, biztosítási zöldkártyáját is elkérik és bejegyzik, hogy mivel mentél be. Ha netán ellopják a kocsit vámot kell fizetned, röhej.

Határ után újabb fizetési lehetőség, autópálya díjért, 1 hetes 4 euro, havi 9 euro.

Váltani a határon lehet, 1,91 leva/euro árfolyamon. 

Zsaruk itt is  vannak, de a szembejövök, legalábbis a mi esetünkben 98%-a jelezte is ezt.

Szófia elkerülőjénél az autópálya felé kell menni, az haladós és elfogadható, de figyelni kell mert ki táblázva Burgasz-Várna van ugyan, de az a főút felé vezet. Autópályára Plovdiv-Stara Zagora felé kell menni. A pálya jóval Plovdiv után ér véget onnan még kb. 250 km Neszebar.

Aytos után van egy lehajtó kb 10 km Aheloj felé, ha valaki napospartra tart érdemes ott elmenni, ez egy mellék út /jó/ és meg lehet spórolni a burgaszi kerülést.

Hát ha még valakit érdekel valami nagyon szívesen elmondom, ez ami úgy kivonatos, lényegesebb dolgokra vonatkozott.

Előzmény: csikosim (5398)