Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9165

Szia!

 

Azt, hogy a Balatonnál-Balatonban mulattad az idődet, szerintem minden Topiklakó sárga irigységgel olvasta, így hát a távolmaradásodat kellő nyomatékkal {kánikula!!!} indokoltad meg!  :-)

 

Szépen levezetted a somlóvári kápolna esetleges helyszínét a K-i oldal felé. Egyetértek veled, a felsővárnak ez az a része, ahol nyugodtabban lehetett ájtatoskodni, mint a zajosabb alsóvárban az őrség és szolgaszemélyzet mindennapos lármái mellett. Leírásodból látom, hogy te sem csak holt köveket látsz a várromokban, hanem évszázadokkal ezelőtt élt hús-vér gyarló emberek lakóhelyét, ahol kín és gyönyör született anno... hmm. ezt de jól írtam!  :-)

 

Néhány kiegészítés:

 

-- A középkorban a templomok szentélyeit kivétel nélkül a K-i irány felé építették meg... ezt mondjuk érdekes párhuzamba állítani a muzulmánok K-i irányú {Mekka felé} való imádkozásával... valószínűleg egy ősi, a felkelő Nap K-i irányú tiszteletével függhet össze... {?}

 

Az alábbiakban közlöm az általam ismert legrészletesebb somlói váralaprajzot, azzal a megjegyzéssel, hogy amíg a felsővárban nem kutattak v. nincs egy középkori inventárium {várleltár} addig még sok a nyitott kérdés az egyes helyiségek megítélésében... mondjuk, akkor a várkonyha kipipálva!  :-)

 

Az alaprajz K-i részén kisebb-nagyobb szobák sorakoznak, szerintem inkább az emeleti részen lehetett az a bizonyos ékszerdoboz kápolna ahogy én Bakócz érsek fényűzését ismerem, grandiózusan szép lehetett!!!

 

De semmiképpen sem egy tradicionális várkápolnában kell gondolkodni, mert Bakócz érsek a XVI. század elején az egész felsővárat jelentős mértékben átalakította az akkoriban elterjedt reneszánsz stílus formajegyei szerint! Tehát a kápolna ablakai is szögletesek és nem a korábbi gótikus stílusra jellemző csúcsívesek lehettek.

 

Sajnos itt vége szakad a következtetéseimnek, mert a felsőbb emeletből elég kevés részlet maradt fenn, így csak reménykedni lehet, hogy a feltárások valamilyen egyházi jellegű tárgyat is a napvilágra hozhatnak, amivel közelebb juthatunk az igazsághoz!

 

Somló várának K-i részlete {rekonstrukció}

 

A várrom K-i oldala egy 1808-as rajzonAlaprajza a helyiségek magyarázatával
Előzmény: ndsmondeo (9164)