Cs_ Creative Commons License 2006.07.01 0 0 514

Ezer bocs. A 499-es hsz-edet csak most vettem észre.

 

"A hivatalos verzió, mint általában, sohasem igaz!"

 

Azért ezt így ne jelentsük ki. Az egészséges kételkedés az rendben van, de csukóból rámondani a "hivatalos" verzióra, hogy sosem igaz szerintem erős.

 

"Mint ahogy a munkásokat sem volt szándékában senkinek sem felfegyverezni,... "

 

De. Ahogy itt olvashattuk valamelyik lengyel esemény kapcsán, hogy megtették, de nem kell messzire menni. Az első napokban vetettek be felvegyverzett munkásokat karhatalmi feladatra a felkelők ellen Angyalföldön és Csepelen. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Csepel volt az egyik legtovább kitartó ellenállási gócpont és pont a csepeli munkások voltak azok akik harcoltak itt a szovjetek ellen.

 

"Az általam leírtakban nincs ellentmondás! Akkor lenne, ha a felkelőkhöz törvényes úton kerültek volna a fegyverek, de pont az ellenkezője történt, mivel fegyvertartási engedély hiányában az állampolgárok igen nagy hányadának nem lehetett fegyvere (az eldugdosott fegyverekért pedig nagyon könnyen akasztófára lehetett jutni, amire számos példa van). És épp ez a bizonyíték az események (konkrétan a regnáló párt és a kormány elleni lázadás - felkelés, forradalom - kinek mi tetszik) szervezett voltára, mivel a törvények ellenére biztosították a fegyverekhez jutás lehetőségét. Sőt, a rádió - de más intézmények elleni támadások is hozzáértő emberek keze nyomát viselték magukon. És 23-án este még nem álltak át tömegesen a katonák a felkelők oldalára, tehát valahonnan csak előkerültek azok az irányító személyek."

 

Azért érzek ellentmondást, mert a súlyos megtorlások miatt (ahogy írod) nem nagyon volt fegyver az állampolgároknál, de akkor ki adott nekik? Mertha aztmondod, hogy néhány ismeretlen főszervező bespájzólt akkor én azt modnom, hogy hogyan, mikor baromi könnyen lebukhatott és ha egy-két fegyvert birtoklót is megtaláltak, akkor nagy mennyiségű fegyvert birtoklót miért nem?

 

A katonáktól kapott fegyverek az első napon nem volt tétel. A nagy tétel a raktárakból (alá Miskolc) és a rádió védőinek küldött lőszer és fegyver szállítmány megszerzése volt. Egyszerűen a rádióhoz küldött teherautók elakadtak a tömegben és nép kipakolta azokat.

Előzmény: skaloz (499)