LvT Creative Commons License 2006.06.15 0 0 3834
Kedves non compos mentis!

Papstmann: Összetett német név, amely áll a Papst alapnévből és a -mann tagból. A -mann tag (ahol nem az alapnév része, mint pl. a Schumann ’cipész’ név esetén) az -er képző szinonimája, azaz (1) helynévből lakosnevet, (2) személynévből apanevet (vagy másik személynevet), (3) eszközből foglalkozásnevet, (4) jelzőből ragadványnevet képez.

Esetünkben a (3) és a (4) az alapnév jellege miatt nem áll, a maradék két lehetőség közül pedig az (1) opció a kevésbé valószínű, bár találtam Papstdorf településnevet, amely esetleg a név alapjául szolgál.

A (2) lehetőség a valószínűbb, annál is inkább, mivel a régi német Papst (Pabst) személynév önmagában is családnevet ad. Ez utóbbi a német etimológiai irodalom szerint egyrészt a méltóságteljes, tiszteletet parancsoló, másrészt a fennhéjázó, elbizakodott magatartásra, jellemre utaló ragadványnév*, vö. n. Papst ’pápa, római katolikus egyházfő’ közszó. A Papstmann tehát egy Papst nevű ember leszármazottját, vagy éppen jelentéssűrítéssel egy Papst ’pápa’-ként viselkedő Mann ’férfi’-t jelölt.

* Bár azt sem lehet kizárni, amit paya5650 írt a 3833-esben, amíg én ezt a cikket készítettem.
Előzmény: non compos mentis (3831)