CSerfa Creative Commons License 2006.06.11 0 0 2993

Van értelme belső ellenállásnak tranziens üzemben is, ha lineáris differenciálegyenletekkel szeretünk dolgozni, jól jönnek az állandó együtthatók (pl. Laplace transzformációnál) Ezért inkább szokás bevezetni a nyugalmi (kvázistacionárius) üzem mellé a tranziens reaktanciákat, és egyéb mennyiségeket (időállandókat, amiből az ellenállások is származnak), meg akár a szubtranziens reaktanciákat, és egyéb mennyiségeket.

 

Igaz, egy vaku elektronikát nem fognak ilyen alaposan számítani, úgyis akkor az alkatrészértékek szórása, hogy nem sok értelme lenne. Más a helyzet az igen drága szerkenytyűknél, pláne nagy teljesítmény esetén (ott már komoly pénzt jelent a túl nagy túlméretezés).

De azért a szakma ismer tranziens reaktanciát, időállandót, így ellenállást is. Ahogy a félvezetők nagyfrekvenciás helyettesítő képe sem véletlen, és egyszerűen felvehető a katalógusadatokból.

 

Kapcsolóüzemű elektronikánál tranziensben, nagy áramcsúcsoknál sokat számít, ha kisebb a belső ellenállás (lásd meggondolásomat 2989-ben). De nincs olyan kemény tranziens, a soros induktivitásokkal simítanak, ha nem lenne induktivitás, az viszont baj lenne (akku nemigen csípi az igen nagy áramtüskéket).

 

CSerffa

 

Előzmény: DIE_ROBOTER (2988)