LvT Creative Commons License 2006.06.01 0 0 3757
Kedves non compos mentis!

Birizdó: Mint írtam a 3747-esben, nem görög név. Sőt, kerestem a neten a megfelelő Μπιριζδο névre (és lehetséges írásváltozataira ι > η, ο > ω), és nem találtam semmit. Így a görög eredetet kizárhatjuk, még ha a család Mo.-ra Görögo.-ból került is át.

Amit én vélek az az, hogy egy Berezdov (Берездов)-szerű névvel van dolgunk. Ez ilyenformán keleti szláv alakú, de feltehetjük a bulgár változatát, amely átnyúlhat (a mai vagy a régi történeti) görög területre. E név mögött talán egy szláv ’nyír(fa)’ (pl. or. берёза, szlk. breza) szóra visszamenő személynév -ov birtokos apanévképzős származéka áll.


Vida: Mint regisztrálatlan írta, ez a szentnévként elterjedt latin(os) Vitus (vö. #3439, <http://latin.oszk.hu/cgi-bin3/index.cgi?function=index>) név délszláv Vid formájának magyarosodása -a kicsinyítő képzővel. Sőt, már ma is anyakönyvezhető keresztnév: <http://www.origo.hu/utonevtar/index.html?id=1114>.


Zsarkó: Mint regisztrálatlan írta, ennek alapja is személynév, vö. szb-hv. Žarko (Жарко) utó- és családnév. Ez a szb.-hv. žar ’parázs, (átv.) hév, tűz’ szó -ko kicsinyítő képzős származéka.
Előzmény: non compos mentis (3749)