enginer Creative Commons License 2006.05.31 0 0 10057
A kondenzációs készülék a korszerűbb hőátvevő (hőcserélő) felülete miatt eleve kazdaságosabb még kondenzáció nélkül is, mint a hagyományos készülékek.
Sajnos messze nem annyival, mint amennyivel többe kerül.

1. Kondenzációhoz 50akárhányfok alatti hőmérséklet szükséges (egyébb tényezőktől is függ). Ha eleve kevesebb az előremenő is, akkor nagyobb az esély a kicsapodásra a radiátorok felületétől függetlenül.

2. Padló(falfűtésnek) a nagy hőtehetetlenség miatt állandóan illene mennie, de 50-60 fokon megfőnének a lakásban, ha állandóan megy, ezért a szobahőmérséklet+hőveszteség-en kell(ene) járatni.

És ebből sokan az kombinálják ki, hogy a kondenzációs kazán csak padlófűtéshez jó!
Pedig nem.

Radiátorok meg a kazánok is sajnos úgy vannak méretezve, hogy a termosztát vezérlése miatt "pillnat"okon belül képesek legyenek felfűteni a lakást.
Pedig a mostani radiátor méretezésekkel 30-40 fokos előremenővel is tökéletesen lehetne fűteni, csak ahoz állandóan kellene mennie a kazánnak.
30-40 fokos előremenőnél van akkora hőveszteség a radiátoron, hogy a visszatérő max. 1-2 fokkal magasabb, mint a szoba hőmérséklete és az már bőven jó a kondenzációhoz.
"Szabványosan" méretezett 600-as radiátoroknál, ha folyamatosan kapja a 60 fokos előremenőt, akkor általában a felső 5 centije meleg csak a radiátornak.
Minusz 10-nél akár a felső 10centi is képes átmelegedni de a visszatérő szobahőmérsékletü csak.
Mennyire is vannak túlméretezve? :))
Abban igazad van, hogy általában a gazdaságosabb készülékeket is képesek beilleszteni egy olyan rendszerbe, hogy sz@rt sem ér az egész.
Előzmény: monyesz (10033)