cirrocumulus Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2335
Szia Árposz!

 

Márciusban ezt írtad az 1688-as hozzászólásban:

szivesen olvasnék a Marsbéli kronikák Planetárium beli koncertjéröl az egy FANTASZTIKUS buli volt, valahol még a jegyem is megvan...

 

Hát íme, épp ma van az évfordulója!

 

1984. május 30. – Planetárium (85 perc)

Ezen az estén két koncert is volt, 18 órakor és 20 órakor.

 

Marsbéli krónikák  B. Tóth László bevezetője: - Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy néhány másodpercben szóljak a most következő programról, no meg arról az együttesről, amely ezt majd bemutatja.

A SOLARIS pontosan 4 esztendővel ezelőtt alakult és egész különleges utat választott, de jutott el a célhoz, első nagylemezéhez. Hiszen ha visszagondolok a 4 esztendővel ezelőtti világra, dühöngött a diszkóláz, nyomult az őszinte, kőkemény és mindenekelőtt hangos rock zene, nagyon könnyen lehetett volna érvényesülni egy jó hangú énekessel, néhány akkorddal, mert több, az ugye, nem kellett, de a SOLARIS nem ezt választotta. Egy egész különleges zenei világot honosított meg önmagának és minden akadályon keresztülpréselve önmagát, az együttes eljutott arra, melyet minden együttes szeretne elérni: nagylemezt jelentethetett meg! És ez a nagylemez június 5-én már az üzletekben, ill. itt, hogyha valaki szerette volna megvenni vagy szeretné megvenni, rendelkezésére áll.

Az album címe: MARSBÉLI KRÓNIKÁK. És hogyha valaki elolvassa ezt a címet, akkor rögtön tudhatja, hogy hogy kerülünk a Planetáriumba, ebbe a technikai csodába, amelyben sok minden érvényesül, hiszen pontosan ez az a zene, amelyet pontosan ilyen környezetben illik hallgatni. Az ember kényelmesen hátradől, bár itt nem nagyon lehet, mert a karfa rögtön itt van az embernek a derekánál, kicsit lejjebb kell csúszni, lábakat előre kell dugni, fejet kell rátenni a karfára, én közben rájöttem! Komolyan! És az ember át tudja magát adni a zenének, amely innen a színpadról megszólal és a látványnak, melyet a Lézerszínház társulata mutat majd be.

Nos, ennyit bevezető gyanánt, s akkor sorrendben, ahogy itt a lemezen is szerepel, lépjenek a zenészek a színpadra:

- Cziglán István – elektromos és akusztikus gitárok, szintetizátor (taps),

- Erdész Róbert – zongora, orgona és természetesen szintetizátorok (taps),

- Gömör László – dob és egyéb ütőhangszerek (taps),

- Kollár Attila – fuvola (taps),

- Pócs Tamás – basszusgitár (taps).

És egy újabb látvány is majd itt a színpadon:

- M. Kecskés András és a Corpus Pantomimcsoport jóvoltából.

Én azt hiszem, minden fontosat elmondtam, mindenki helyezkedjék kényelembe, kezdődjék a koncert!

Hölgyeim és Uraim!

Nagyon jó szórakozást!

A színpadon a SOLARIS! (taps)

 

1. Solaris

(taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük! A színpadon, ahogy B. Tóth László is mondta, a Solaris együttes látható és hallható. Első számunk címe a Solaris volt és most hallgassátok meg a Vikinget!

2. A Viking visszatér

(taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük! Ez volt A Viking visszatér című kompozíciónk.

És el szeretném azt mesélni Nektek, nagyon régen, egy olyan 2 és fél, 3 évvel ezelőtt kint játszottunk Lengyelországban, a Wroclav-i egyetem hívott meg minket vendégszereplésre és ott találkoztunk teljesen véletlenül M. Kecskés András pantomimművésszel. Ott egyből fölmerült annak a gondolata, hogy nagyon jó lenne együtt dolgozni. Aztán tervezgettünk, tervezgettünk, tervezgettünk, készítettünk már közös műsorokat és most itt a Planetáriumban is szeretettel köszöntjük M. Kecskés Andrást (taps), akivel szeretnénk most bemutatni most elkészült új 20 perces szvitünket!

3. Los Angeles 2026 – ekkor még cím nélkül játszották

(nagy taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük!

(további nagy taps)

- Köszönjük szépen! (taps)

És most szeretnénk egy egészen más világot bemutatni, és előadni fuvolásunk szerzeményét ketten, mivel a szám címe: Duó.

4. Duó

(taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük! Ez volt a Duó, Attila szerzeménye.

És most játszanánk egy olyan számot, amelyet régebben nagyon sokat játszottunk és most, hogy rákerült a lemezre, ismét játszani fogjuk koncerten. És még el szeretném mondani, hogy a zenekarból mindannyian nagyon szeretjük és a címe: Ha felszáll a köd.

5. Ha felszáll a köd

(taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük!

És most egy újabb számot játszunk, ami szintén megtalálható a lemezen, amelyre nagyon-nagyon büszkék vagyunk és nagyon örülünk neki! Most akkor eljátszanánk ezt az újabb kompozíciót, csaknem a legújabbat, a címe: M’ars poetica.

6. M’ars poetica

(taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük!

És elérkeztünk koncertünk utolsó számához, azt hiszem, mondanom se kell, hogy mi a címe: Marsbéli krónikák. A szám előadásában segítőtársaink lesznek M. Kecskés András és a Corpus Pantomimcsoport tagjai.

7. Marsbéli krónikák – az elején bejátszva az I . tétel (a Nyikorgó idegen), aztán következett élőben a főtéma.

(nagyon nagy taps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük!

(további nagy taps)

ROBI: - Nagyon szépen köszönjük!

(taps)

- Solaris együttes: Cziglán István, Gömör László, Pócs Tamás (közben végig nagy taps)

Akkor bejelentenék egy ráadást, melynek a címe E-moll concerto allegro con moto.

Ez a zenekar legkomolyabb és legelszálltabb, ööö legelszántabb szerzeménye, ehhez átalakulunk planetáriumi kamarazenekarrá:

- 1. gitáron Cziglán István fog játszani (taps),

- 2. és kicsit mélyebb gitáron Pócs Tamás (taps),

- eljutottunk a második bemutatásnál Gömör Lászlóig (taps),

CZIGI: - és aki ezt mind ilyen szépen egyberendezgette, Erdész Róbert (taps).

És én is megragadom az alkalmat, hogy megköszönjük azoknak a technikusoknak és mindenféle munkatársaknak, akik lehetővé tették, hogy ez a koncert itt ma létrejöhessen: Kocsis Zsolt, Hegedűs László, valamint a Lézerszínház és a Planetárium technikusainak sok-sok köszönet! (taps)

ROBI: - Most egy nagyon kritikus ponthoz értünk el, tanulva az előbbi koncertből, ahol szintén ezt játszottuk el az este, ezen a ponton kéne megjelennie karnagyunknak, Kollár Attilának. Ez az előbb nem történt meg elég rövid időn belül, úgyhogy most már nem bízom olyan nagyon a dologban. Mindenesetre bejelentem Kollár Attilát (taps), most lényegesen gyorsabb volt!

8. E-moll concerto allegro con moto (1. ráadás)

(vastaps)

CZIGI: - Nagyon szépen köszönjük, a Solarist hallottátok!

(folytatódó vastaps)

ROBI: - Nagyon szépen köszönjük! (további taps)

- Én nagyon-nagyon remélem, hogy ugyanez a jó hangulatú koncert egy év múlva egy másik lemeznél ugyanitt megismétlődhet majd! (ováció, taps)

CZIGI: - De ezt nem azért mondtuk…

9. Solaris (2. ráadás)

(vastaps)

ATTLA: - Nagyon köszönjük! A Solaris együttest hallottátok!

(folytatódó vastaps)

10. Magyar tánc (3. ráadás)

(nagy taps)

 

Előzmény: cirrocumulus (1460)