saels Creative Commons License 2006.05.22 0 0 9953
Szia, köszönöm a választ,

10°C = 100,03%
60°C = 102,27%

azaz a különbség 2,24%, ez 200L víztömegnél 4,48L-ert jelent

Azért feltételezem, hogy a tágulási tartály nem mehet a teljes térfogatának megfelelően tele vízzel, hiszen ahogy nyomódik össze a levegő, nyilván a nyomás is nagyobb lesz, és ha eléri a nyomás a vészkifolyó szelep nyomáshatárértékét, akkor a szelep kinyit.
Tehát azt lenne jó tudni, hogy mekkora nyomással telíthető meg vízzel és milyen mértékben egy tágulási tartály, hogy az a nyomás alatta maradjon a vésszelep nyitási határértékének. Erről nekem fogalmam nincs. Pedig jó lenne ha lenne, mert úgy néz ki lassan én fogom megmondani a vizeseknek mit csináljanak, és ők csak a tényleges szerelési munkát fogják csak végezni :D

Persze a 10% -os méretezést nem felejtettem el, de gondokodni talán nem bűn :)

Más.

Na, volt a MESTER.
Érdekes módon semmilyen elnézést sem kért azért hogy már negyedszerre húzza meg ugyanazt a csövet az eresztés miatt (jó sokára suvickoltam le cif-el a bojler tetejéről a vöröses vízkifolyás-nyomot), sőt úgy éreztem hogy úgy érezteti - még ő tesz szivességet.
Ekkor mutatom neki a vödröt, hogy azt mondta száraz lesz, ebben meg ugyanúgy áll a víz. Erre ő (ezt a mondatot már igen ismerem) :

- Még soha senki nem panaszkodott...

:)

Na mégegyszer, azt mondta a múltkor, hogy a tágulási tartállyal nem kell többé kiöntögetni a vizet, mert a vödör száraz lesz, erre most hogy kiadtam egy nemkevés pénzt és ugyanúgy áll a vödörben a víz és megemlítem, azt mondja, hogy még soha senki nem panaszkodott... akik itt olvassák ezt van olyan, aki a helyemben már ütött volna? Engem elnehezített hogy vacsora után voltam - jól bezabáltam töltöttkáposztával...

Mondom neki megnéztem a tágulási tartályt, azt a típust amit hozott, és az MINI, és még a miniben is volt egészen 8L-ig kapacitás, tehát hozhatta volna az 5L-est amiben megállapodtunk. Erre 2,5-est hoz, és azt mondja nagyobb nem létezik.

Néz valamerre, látszik hogy nem örül.

Mondom neki tudomásom szerint 10%-ra kell méretezni a tágulás tartályt.
Azt mondja :

- Mi ezt a 2L-est szoktuk és elég..és még soha senki nem panaszkodott...

És hát jajj neki már menni kell késő van...

Szép világ :)
Előzmény: puuzola (9952)