könyvmoly Creative Commons License 2006.05.21 0 0 325
Szia!
Nekem úgy emelték a gyógyszeradagomat, hogy 25 (fél 50-es), 50, 75 (rendes 75 mikrogrammos tabi), most 100 (szintén rendesen 100 mikrogrammos). 75-ösből maradt egy bontatlan dobozzal, se felezni, se negyedelni nem lehet, harmadolással lehetne 100-ra kiegészíteni, de harmadolni csak nagyon pontatlanul lehetne egy ilyen kicsi tablettát.

Testtömeg-tiroxin összefüggése meg logikus, de persze nem a súlyunkat mérik (hála a jó égnek, utálnám:), de mindig megkérdezik.
A gondolatmenetem a következő: Tételezzük fel, hogy valaki teljesen egészséges. Ekkor a pajzsmirigye megtermeli a neki kellő mennyiségű tiroxint - amely mennyiség nyilván nem végtelen, és nyilván függ a testmérettől (egy 140 centis anorexiásnak nyilván kevesebb, mint egy 180 magas kövérnek). Egyszerűen a tiroxin a teljes szervezetre ható anyag, nem értek hozzá, hogy mit csinál, de akkor is minden sejtünkre hat, tehát akinek több sejtje van, annak több is kellhet, nem?
A másik véglet, amikor valakinek egyáltalán nincs vagy nem működik a pajzsmirigye - ekkor teljes egészében pótolni kell, de megint nyilván nem végtelen mennyiséget, csak valamekkora a testtömegétő függő mennyiséget.
Akinél meg valamennyire, de nem egészen működik a pajzsmirigy, annál meg belép az előző képbe még egy kiszámíthatatlan elem, (esetleg megbolondítva az autoimmun folyamat általi fokozatos, ámde ismeretlen romlással) - a végén persze, hogy nem számolgatnak, hanem közvetlenül mérnek.
A lényeg az (szerintem), hogy függ a testmérettől, mennyi tiroxinra van szükségünk a szervezetünknek, de nyilván a vérből fogják kimérni...
Előzmény: Zitka (318)