hive Creative Commons License 2006.05.21 0 0 3677

Kedves Topiklakók!

 

Néhány napja tévedtem ide és azóta csak ámulok és bámulok. Meg persze olvasok szorgalmasan, de még csak az 1500. hozzászólás környékén járok. Ezért ha azóta esetleg szóba kerültek az alábbi nevek elnézést kérek.

Reinholz - erre én a következőket találtam:

German (Austrian): patronymic form (genitive case) from Reinhold. The spelling shows some confusion with -holz ‘wood’, probably as a result of folk etymology

Reinhold: from a Germanic personal name composed of the elements ragin ‘counsel’ + wald ‘rule’, the second element having been reinterpreted as hold ‘dear’, ‘beloved’ in the 16th century. This is also Jewish, presumably an adoption of the German surname.

Ebből egyértelműnek tűnik, hogy apanévvel van dolgunk, de a jelentése számomra nem egészen világos.

Brücher - a családról annyit tudok, hogy a török hódoltság utáni betelepülés- hullámmal érkeztek Mezőberénybe valószínűleg a svábföldi Erbachból. (Korábban volt egy Berény - Biríny polémiátok: ehhez csak annyit, hogy Mezőberény neve svábul Berin, ejtve sokat hallottam Birínynek is.) A jelentésére is találtam valamit az egyik általatok beszúrt linken, de egyrészt azóta nem találom újra, ill. nem is értettem tökéletesen.

Kas - adott esetben Kleinről magyarosított, de a telefonkönyvben ezenkívül is létezik néhány. Vajon azok is mind magyarosított nevek, vagy már régebben is léteztek. Ha igen, akkor a köznévi jelentés az evidens, vagy ennyire azért nem egyszerű?

(Az első döbbenetes felfedezés számomra rögtön a topik elején a Kovács eredete volt. Eddig meg voltam róla győződve, hogy  - az egyébként tót - nagyapámék valamikor magyarosítottak Kovácsra.- Ha már itt tartunk: a Kokavecznek van ehhez köze, vagy az teljesen más gyökerű?)

Még van egy csomó kérdésem, de egyelőre senkit nem akarok nagyon leterhelni :)

off:

Kedves LvT!

Számos korábbi bejegyzésedben utaltál származásodra. Ezekből egyértelműen kiderült számomra, hogy életünk első néhány évét ugyanazon a településen töltöttük (én ott születtem és 18 éves koromig éltem ott). Még valahol az ezredik hozzászólás környékén volt egy identitás-vitátok, ami nektek itt nyilván történelem, de én most olvastam. Mivel ez itt akkor is off volt és a kedélyeket se szeretném szítani, - viszont van véleményem a dologról, amit nagyon szívesen megosztanék veled - tisztelettel kérdezem, hogy nem baj-e, ha ebben a tágykörben mailezek neked? (Reményeim szerint az én mail-címem is publikus.)

Üdv

hive