LvT Creative Commons License 2006.05.16 0 0 3665
Kedves idrisi!

Trieber: Német családnév az alábbi eredetek egyikével:

– Német lakosnév egy n. Trieb(e[n]) nevű település után (pl. Szászországban, Oberfrankenben [ÉK-Bajorország])

– A n. Treiber név alnémet (É-No.), ill. alemann (DNy-No.) változata. Ez foglalkozásnév, vö. n. Treiber ’hajtó, hajcsár’, azaz olyan személy, aki – jellemzően a marhákat – vásárra hajtotta.


Csapcsányi: Az alábbiak egyikét tartom valószínűnek.

1. Magyar lakosnév egy Csapcsány ~ Csabcsány nevű település után. Ennek a településnek szláv alakú neve van. Lokalizálni nem sikerült.

2. Egy szláv Čapč(i)anský / Čabč(i)anský lakosnév részleges magyarosodása. A szláv lakosnév alapja egy szláv helynév, amelynek „vázát” Čap-c- vagy Čap-č- (ill. Čab-c- vagy Čab-č-) alakban rekonstruálhatjuk. hasonlóhoz vö. Rapcsányi < Rabčianský <: Rabča (Szlovákia, m. Rabcsa). Ilyen településnevet sem találtam, de pl. Dél-Morvaország legnagyobb hegyét Čapec ’sapkás’-nak hívják, és hasonló domborzati nevek szerte a [nyugati] szláv területen várhatók, ami közvetlenül eredményezhet külterületi lakásra (hegyi szállásra) utaló lakosnevet, vagy pedig közvetetten egy, a hegy alatt fekvő – és azóta eltűnt – településnéven keresztül.

Mindent összevetve a 2. opciót tartom valószínűbbnek. Nem írtam a szlávon belül közelebbi nyelvi függést, de leginkább nyugati szláv (cseh, szlovák, lengyel stb.) lehet.
Előzmény: idrisi (3664)