Bogoti Creative Commons License 2006.05.16 0 0 3060

Sziasztok!

 

Olvasgattam egy ideje a topikot, mivel jómagam elég régóta sakkozom és a sakkgépek is érdekelnek.

 

Csak vmit nem értek: ez a "Gordonka-csel" mitől csel!? Cseljátéknak olyan megnyitást / változatot neveznek, amelyben az egyik fél gyalogo(ka)t, vagy ne ajd isten tisztet áldoz (pl. Polerio-Muzio-csel, vagy a Cochrane-csel, bár az kétes értékű), és cserébe fejlődési előnyhöz, térelőnyhöz jut, amellyel átveheti a kezdeményezést, támadást indíthat, az ellenfelet passzív játékra kényszerítheti.

Ez a 2...f5 lépés gyalogot áldoz a semmiért, ráadásul önként meggyengíti a királyszárnyat. Zavarkeltésre jó egy gyenge játékos ellen, esetleg gyors snellben, ahol 1-2 gyalog ide vagy oda nem számít. Sakkmotorokat ilyen nyitásban tesztelni, háááát... korántsem ad egyenlő esélyeket:)

 

Egy cselváltozat "erőssége, indokoltsága" meghatározza, hogy mennyire életképes maga a csel... pl. a Királycsel egyes változatai, az Evans-csel, a Spanyol megnyitás Marshall változata megfelelően játszható, legalább pontos játék esetén nem kerül hátrányba a cseljátékot megjátszó fél:) (ezt többnyire a gépek is alátámaszják, bár én nem mindig hiszek nekik)

Na mindezt nem kötekedésből, csak úgy felmerült bennem, ne vegye senki kioktatásnak, mert korántsem ilyen célból mondtam.

 

És sok sikert a további tesztelésekhez. Jómagam Hiarcs-párti vagyok az "emberibb" játékstílusa miatt (sok klasszikus időbeosztású partit játszottam már Hiarcs, Fritz, Shredder és Rybka ellen, mindegyiket 2300 élőre állítva, és a Hiarcs valóban kicsit másképp játszik), bár a Rybka játékerejét nem vonom kétségbe, nálam is megver mindent többnyire.

 

Egyszer majd lefuttatok egy tournamentet az összes eddig megjelent Rybka-verzióval, a bugjavításos kiadásokat leszámítva.