memorix Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1865

Kedves Szatti!

 

Az építkezés megkezdése elött volt már 5 raklap 30-s Ytong, 2 raklap 10-s Ytong válaszfalam, számos bontott téglám, vas anyagom, beton törmelékem.

Megvolt majdnem az összes villanyszerelési anyagom. Ezeket nem tartalmazza a költségvetés.

 

A munkák közül a földdeponálás,tereprendezés ,anyagbeszerzés ,vízbevezetés, árokásás, járdakészítés,villanyszerelés ,támfal építés ,festés,  teljes mértékben saját kivítelezés. Ezeket sem tartalmazza a költségvetés. A többi művelethez részlegesen, vagy teljesen segítséggel tudom csak kívitelezni.

 

Nehéz becslést adni házra, az függ a beépített anyagok mennyiségétől, mínőségétől, a saját kívitelezés mértékétől, a ház bonyolultságától, a tereptől, kapcsolatoktól. Minden apró részlet 10e -s

 

Nálam a ház+tető úgy volt tervezve, hogy többségében a 6M -s faanyagot kelljen használni minél kevesebb maradék anyag levágással. A ház is egyszerű és jól beosztott, a külső falak 37,5 -s , a belső tartó falak 30-k, és a válaszfal 10-s.

 

Az elejétől kezdve a terv úgy volt elkészítve, hogy minden lehetőleg a tüzépen fellelhető anyagok méretéhez igazodjon. 

 

A tervezésnél figyelembe vettem a benapozottságot, az ablakok számát, a belső nyilászárók méretét. 2 helyen van boltivem is részleges leválasztással. Miközbe fokozza az élményt olcsóbb mint az ajtó...

 

Az Ytongnál NF -s vettem és Ytong hőszigetelő habarcsal, Ytong áthídalókkal. Igy a belső vakolás helyett csak 3 rétegű glettelés  van és tükörsima falak. Nincs kívűl Dryvit,nikecel. Igy egy phoroterm építkezéshez képes (38 fal+nikecel+gipszkarton v. vakolás) a megtakarítás 10-15% összköltségben. Miközben kevesebb törmelék van és nem kell konténer ezek elszállításához.

 

A következő megtakarítás a fa fődém.(Ez egyszíntes ház, sokkal olcsóbb volt a tervezés is)  Ez jelentősebben olcsóbb mint más. Az eresz csatorna is hagyományos semmi újfajta drága csoda.

 

Azonban az ablakok jóminőségű Koemerling 1,1 -s üveg 5 kamrás 70cm Future beépítésűek. Lenti hozzászólásnál megtalálható a link. Igy a későbbi fűtési költség megtakarítás is jelentősebb lesz. 

 

A tető bramac alpesi protector, 30 év garral...(itt lehetett volna spórolni pl Tondac)

 

A rendszer gáz turbó cirkó. Ennek nem kell +kémény.

 

Mivel a telek körbekerített így kerítést sem kell készíteni. A telken van ásott kút. Igy a felhasznált víz innét jön. Később pedig innét lehet öntözni. Amúgy van vezetékes víz is az azonban drága lenne az építkezéshez...

 

A telek saját tulajdon, tehermentes. Igy ezért sem kell pluszba fizettni.

 

A beszerzéseknél a kapcsolatok az anyagok áránál jelentkeznek...nem mindegy milyen kedvezménnyel kapod a beépítendő anyagokat....

 

Le kell ülni és komplett költségvetést, kíviteli tervet kell készítened és akkor már tudod mi mennyibe kerül.

 

 

Előzmény: szatti (1857)